Hva dekker reiseforsikringen?
Hvis du føder eller får alvorlige graviditetskomplikasjoner fra og med uke 36 på reise, dekkes ikke utgiftene knyttet til dette. For flerlingsvarngerskap, gjelder dette fra og med uke 28. Ellers fungerer reiseforsikringen som normalt.
Unngå blodpropp under flyturen
Flyreiser over seks timer øker risikoen for blodpropp to til fire ganger for alle, ifølge Gunnar Hasle, lege ved reiseklinikken i Oslo. Når du er gravid, har du fem-seks ganger høyere risiko for blodpropp.
– Du bør derfor unngå for lange flyreiser. Du bør også bruke støttestrømper og bevege deg så mye som mulig under flyturen, sier Hasle.
Gravide kan ikke ta alle typer vaksiner
Det er også viktig å være obs på at malaria og tyfoidfeber er farligere for gravide enn andre, og kan føre til spontanabort.
– Gravide får av en eller annen grunn lettere malaria enn andre, og derfor bør reiser til eksotiske strøk unngås, sier Hasle.
Som gravid skal du ikke ha levende vaksiner som BCG, gulfeber, meslinger, røde hunder, levende poliovaksine og levende tyfoidvaksine. Reiseklinikken oppfordrer gravide til å fortrinnsvis reise innenfor Europa og være ekstra nøye med håndhygiene og hva du spiser. Det frarådes også reiser til land med zikavirus.
Her ser du land med zikaviruset hos FHI
Sjekk helsetilbudet før du reiser
Helsetilbudet varierer i stor grad fra land til land, så det er viktig å være obs på dette før du setter kurs. Det kan være store avstander mellom sykehusene, og den generelle standarden kan være langt unna norsk standard. Dette gjelder spesielt deler av Afrika, Latin-Amerika og Asia. Er du usikker, ta kontakt med oss, så hjelper vi deg med å vurdere helsetilbudet i det aktuelle landet.