Eiendom, varer og maskin
Her får du hjelp ved skader på bedriftens bygninger og eiendeler
Vanlige skader
Tenk på dette
Ved skade bør du forsøke å begrense skadene så mye som mulig. Ved innbrudd innebærer dette f.eks. å kontakte et lås- eller glassfirma for å sikre dør eller glassruter. "Det første du skal tenke på når en skade har inntruffet er å prøve å unngå at skaden blir større.
For eksempel om et rør har sprukket i huset, ring rørleggervakt for øyeblikkelig hjelp for stanse lekkasjen.
Eller om en dør har blitt brutt opp, ring en håndverker eller låsesmed som kan hjelpe deg med å sikre døren til vi kommer.
Selv om vi ofte sender ut takstmenn/partnere vil det alltid være til stor hjelp for skadebehandlingen at du selv tar bilder og gjerne forhører deg med naboer eller andre som kan ha informasjon av verdi for forsikringsselskapet. "Det er lettere for oss å utbedre og ta stilling til saken om vi har tydelig og riktig dokumentasjon. Dette kan også føre til at saksbehandlingen går raskere.
1. Ta tydelige bilder
Både nærbilder, men også på avstand for å kunne få en bra oppfatning av skaden.
2. Dokumentasjon
Det er viktig at vi får relevant dokumentasjon. Eksempelvis kan dette være faktura for utført arbeid på det som er skadet, innkjøpsfaktura, eller førstehjelpsfaktura.
Ta alltid vare på det som er skadet da dette kan være relevant for undersøkelse etter skaden. Dersom det som er skadet eller stjålet tilhører noen andre, så må dette opplyses. Dersom tingene er leiet eller leaset må alltid kontrakten for dette vedlegges.
Det vi trenger når du melder en slik skade er:
- Gjenstand
- Modell
- Innkjøpsår
Samt eventuelle andre opplysninger som kan være relevante for verdi.
Forebygg skade
Ved å forebygge kan du unngå uønskede hendelser og takle en kritisk situasjon hvis skaden allikevel skulle inntreffe. Effekten er økt lønnsomhet og en tryggere arbeidsplass, og sist men ikke minst, muligheten til å få lavere forsikringskostnader.
Kurs på If Sikkerhetssenter
If Sikkerhetssenter i Ringvoll er Ifs eget skadeforebyggende kurs- og kompetansesenter. Med over en og en halv million skadeoppgjør hvert år har If god kunnskap om hvorfor og hvordan skader oppstår, og hvordan unngå dem.
Får jeg tilbakebetalt for førstehjelp?
Dersom du selv har bestilt førstehjelp i forbindelse med skaden, må du først betale fakturaen selv. Hvis skaden er dekket av forsikringen, får du tilbake pengene du har lagt ut.
Får jeg betalt for eget arbeid?
Gjør du arbeid selv for å utbedre eller begrense skaden, kan du få kompensasjon for dette arbeidet. Det fordrer at skaden dekkes av forsikringen. Noter hva du har gjort og hvor lang tid du har brukt.
Hva er en befaring?
Forsikringsselskapet bestiller en takstmann eller en håndverker for å se på skaden. Vi ringer deg, eller den kontaktpersonen du har oppgitt, for å avtale tid for befaring. Gi beskjed i løpet av befaringen hvis du ønsker at forsikringsselskapet skal ordne med reparasjon
Hvor lang tid tar en reparasjon?
Hvor lang tid det tar før du er tilbake til hverdagen er avhengig om omfanget på skaden. Vær obs på at selv en liten vannskade kan ta flere uker å tørke skikkelig. Ofte kan du bo hjemme selv om tørkingen pågår, dette får du informasjon om når partneren vår er på befaring hjemme hos deg.
Kan jeg reparere selv?
Du kan få tilbud om et kontantoppgjør, eller at en av våre partnere håndterer skaden for deg. Velger du kontantoppgjør får du et gitt beløp fra forsikringsselskapet, og påtar deg selv ansvar for å utbedre skaden.
Jeg er ikke MVA pliktig
Dersom virksomheten ikke har fradrag for inngående merverdiavgift, eller bare får delvis refusjon, kan påløpt merverdiavgift refunderes. Utgiftene må dokumenteres med kopi av faktura.
Får jeg tilbakebetalt strømforbruket?
Strømforbruk som vifter/avfukter o.l. har brukt meldes inn fra partnerne våre. Dette dekkes av forsikringen med 1 kroner per KWh.
Hva gjør jeg om boligen/leiligheten blir ubeboelig?
Dersom skaden og utbedringsarbeidet er så omfattende at det ikke er mulig å bo i boligen, kan du ha krav på markedsleie i den tiden leiligheten er ubeboelig. Dette vil bli avklart av vedkommende som foretar befaringen. Merutgifter du måtte få ved å måtte bo i en annen bolig, samt eventuell skade på løsøre, må søkes gjennom innboforsikringen.
Hva er egenandel?
Alle forsikringsoppgjør har en egenandel. Denne trekkes av oppgjøret/kontantoppgjøret eller kreves i etterkant. Det er styret som avgjør om det er boligselskapet eller du som eier/andelseier som skal betale denne.
Hva er det viktig å gjøre når skaden først har skjedd?
Begrens skaden så myte som mulig:
- Rydd, Vask, tørk og luft ut.
- Ta bilder for å dokumentere omfanget av skaden.
- Hold de skadede bygningsdeler så kjølig og luftig som mulig for å unngå mugg/soppdannelse.