Internasjonal styreansvarsforsikring
Internasjonal styreansvarsforsikring dekker juridisk bistand og økonomiske krav mot styremedlemmer og ledere.
Hvem anbefaler vi internasjonal styreansvarsforsikring til? Stadig oftere blir styremedlemmer og ledere stilt til erstatningsansvar, og mange blir holdt personlig ansvarlig for betydelige beløp.
Vi anbefaler derfor internasjonal styreansvarsforsikring til alle styremedlemmer og andre med lederansvar i bedrifter med aktivitet utenfor Norge.
Forsikringen dekker erstatningsansvaret som den enkelte kan komme i ved utøvelse av ledelsesarbeid. Blir en eller flere økonomisk ansvarlig på grunn av utøvelsen av sitt ledelsesarbeid, er det godt å vite at våre erfarne advokater står til rådighet og bistår gjennom hele saken. Tapes rettsaken dekker forsikringen både utgifter og krav i henhold til dommen.
I tillegg dekkes:
- Arbeidsrettslige krav rettet mot deg personlig
- Nødkostnader for å begrense eller avverge tap
- Kostnader til gjenopprettelse av rykte og anseelse når skaden har sitt grunnlag i en styreansvarsskade
- Utredningskostnader når man er lovpålagt å medvirke i offentlig utredning
Eksempler på erstatningsutbetalinger
- Styret i en virksomhet har lenge sett at forretningen ikke går bra. Daglig leder avfeier deres bekymring, og sier at han har kontroll. Styret slår seg til ro med dette. Virksomheten går imidlertid konkurs, og krav rettes mot de enkelte styremedlemmene for ikke å ha fulgt opp bedre. Et slikt erstatningsansvar dekkes av en styreansvarsforsikring.
- En bedrift går konkurs, og det viser seg at bedriftens egenkapital var for lav i forhold til risiko. Her kan kreditor saksøke styret for sitt tap.
- Daglig leder har opptrådt uredelig, og styret har ikke fulgt opp godt nok.
- Et styremedlem har tatt en stor økonomisk avgjørelse for en bedrift, men uten formell godkjenning fra styret for øvrig.
Styreansvarsforsikring ivaretar ditt ansvar som styremedlem.
- Kan styrevervet være i interessekonflikt med andre engasjement?
- Hva kan jeg bidra med? Er jeg kompetent nok (markedsmessig, teknologisk, juridisk, etc.) til virkelig å bidra til den bedriftens utvikling? Det er viktig her å minne seg om at styret skal bidra til bedriftens utvikling og verdiskaping så vel som å føre tilsyn med bedriftens og dens administrasjon.
- Hvilke utfordringer står bedriften overfor? En bedrift vil alltid stå overfor et mulighets- og trusselbilde. Dette gir utfordringer til styret, som det vil være viktig å være klar over ved vurdering av et styreverv. Utfordringer av finansiell karakter kan du få et bilde av ved å se på de senere års regnskap for bedriften. Andre utfordringer bør du få innblikk i ved å spørre bedriften direkte. Har jeg kunnskap nok om bransjen?
- Har jeg tilstrekkelig tid? Styreverv krever tid og engasjement. Gode styremedlemmer bærer daglig med seg styrevervet ved å ha oppmerksomhet på forhold som kan gi muligheter eller trusler for bedriften.
- Hva får jeg igjen for å påta meg styrevervet? Normalt bør et styreverv gi tilbake en kombinasjon av en økonomisk kompensasjon, læring/kompetanseutvikling og glede over å bidra til verdiskaping.
- Er jeg villig til å påta meg ansvaret som følger med det aktuelle styrevervet? I henhold til aksjeloven (eller tilsvarende lover for andre typer virksomheter) er ansvaret man påtar seg ved styreverv, et personlig ansvar. Derfor bør man vurdere nøye hva slags risikoeksponering (finansielt, markedsmessig, juridisk, teknologisk, etc) som bedriften står overfor, og i hvilken grad dette vurderes som krevende. Har bedriften kjøpt styreansvarsforsikring for styret? Eventuelt bør du vurdere å kjøpe styreansvarsforsikring for deg selv.
- Hvordan er relasjonen til eierne? Forholdet mellom bedriftens styre og eiere er viktig for et vellykket styrearbeid og god verdiskaping.
- Hvem er de andre styremedlemmene? En viktig forutsetning for at et styre skal være verdiskapende, er at det er gode relasjoner mellom styremedlemmene, og at det kan virke som et godt kollegium. Derfor bør du danne seg en oppfatning om relasjonene innen styret vil bli tilfredsstillende og gi et fruktbart styrearbeid.
- Rollefordelingen mellom administrasjonen og styret? En forutsetning for at styret skal kunne bidra til verdiskaping er at det er et avklart rolleforhold mellom styret og den daglige ledelsen i den aktuelle bedriften.
- Børsnotert? Hvis virksomheten er et børsnotert selskap, kommer flere spesifikke krav til kvalifikasjoner og ansvarsforhold inn i bildet. Det er konkrete krav til kvalifikasjoner til styremedlemmer. (jf. Børssirkulære nr. 2/2013).
- Er det gjennomført styreevaluering i løpet av det siste året? Det anbefales at styrekandidaten spør om det relativt nylig har vært gjennomført en styreevaluering, og eventuelt hvordan resultatene av denne har vært.
- Revisoranmerkninger? For å klargjøre om virksomheten drives på en forsvarlig måte, kan det være nyttig for styrekandidaten å spørre om det har vært noen revisoranmerkninger ved de siste årsoppgjørene.
Bjarne Aamodt, I styrelsen
I hovedsak omfatter dette følgende styrende dokumenter:
- Aktuell selskapslovgivning
- Andre relevante lover og regler
- Selskapets vedtekter
- Generalforsamlingsvedtak
- Retningslinjer for god virksomhetsstyring (NUES)
- Styreinstruksen
Andre relevante lover kan være aktuell sektorlovgivning., eks energiloven, regnskapsloven, konkurranseloven, arbeidsmiljøloven, forurensningsloven, børsloven m.fl.
Alle norske lover finnes gratis tilgjengelig på https://lovdata.no/
Norsk utvalg for eierstyring og selskapsledelse (NUES)
NUES har utarbeidet den norske anbefalingen for eierstyring og selskapsledelse og har som formål å holde denne oppdatert og kjent i Norge og utlandet. Anbefalingen er obligatorisk for børsnoterte selskaper etter følg eller forklar-prinsippet («comply or explain»). Siste versjon fra 23. oktober 2012 finnes på www.nues.no
Det er vanlig at det foreligger vedtekter som fastsetter selskapets formål, hovedmål og rammebetingelser. Vedtekter er obligatorisk for alle AS og ASA. Loven angir minstekravene til vedtektene. Disse minstekravene er ved lovrevisjon av 14.06.2013 i noen grad gjort valgfrie.
Styreinstruks gir regler for styrets oppgaver, og saksbehandling. Det er normalt styret selv som fastsetter og eventuelt endrer instruksen. Styreinstruks er obligatorisk i alle AS og ASA med styremedlemmer valgt av de ansatte. Frivillig, men vanlig også i andre selskaper.
Det anbefales at styreinstruks etableres i alle bedrifter av en viss størrelse. Styreinstruksen som normalt vedtas av styret selv, regulerer styrearbeidets;
- innhold
- form og gjennomføring
- involverte personers og organers ulike roller
Konfidensialitet
Styredokumenter skal normalt være konfidensielle på grunn av konkurranseforhold, kundeforhold, personvern, børslov, etc. Bedrifter som er underlagt «Offentlighetsloven» må imidlertid overholde denne, men styret må da sørge for å behandle saker av sensitiv art på en betryggende måte utenom de dokumentene som skal være åpne for offentlig innsyn.
Som en del av arbeidsformen for styret bør styret konkret vedta konfidensialitetsrutiner for styrets dokumenthåndtering.
Ansattvalgte styremedlemmer har imidlertid ofte en utfordring vis á vis medarbeidere, som forventer innsyn på interessante saker. Der må ansattvalgte håndtere dette på den måten som styret har besluttet.
Styreleders rolle
Styreleder er leder av styret som kollegium. Normalt vil styreleder ha følgende oppgaver:
- Ansvarlig for å se til at styrets medlemmer er faglig oppdatert (lovpålagt)
- Ansvarlig for gjennomføring av styrets oppgaver og plikter
- Sørge for at styremøtene blir avhold på en betryggende måte
- Proaktiv for å sikre verdiskapende styrearbeid
- Sørge for at alle styremedlemmene kommer til ordet
- Oppsummere og formulere klare og entydige vedtak, som blir nedfelt i protokollen fra styremøtene
- Følge opp at vedtak blir gjennomført
- Bindeleddet både mot eiere og daglig leder
- Talerør utad og innad på vegne av styret
- Initiere årlig egenevaluering av styrets arbeid og arbeidsform
- Konkludere forbedringsplan og følge opp gjennomføringen
- Kommunisere adekvate resultater fra egenevalueringen til eiere/valgkomité
- Møteplikt i generalforsamlingen
Styreleders ivaretakelse av ovennevnte oppgaver er særdeles viktig for styrets evne til å ivareta alle rollene:
- Bidra til utvikling og verdiskaping i virksomheten
- Kontroll av virksomheten og tilsyn med daglig ledelse
- Støtte til daglig ledelse
Vi hjelper deg
Finn riktig forsikring for bedriften din
Du kan enten bruke en av våre forsikringsguider for å finne riktig forsikring, benytte nettbutikken, eller du kan snakke med en av forsikringsrådgiverne våre.