Internasjonal styreansvarsforsikring
Internasjonal styreansvarsforsikring dekker juridisk bistand og økonomiske krav mot styremedlemmer og ledere.
Internasjonal styreansvarsforsikring dekker juridisk bistand og økonomiske krav mot styremedlemmer og ledere.
Hvem anbefaler vi internasjonal styreansvarsforsikring til? Stadig oftere blir styremedlemmer og ledere stilt til erstatningsansvar, og mange blir holdt personlig ansvarlig for betydelige beløp.
Vi anbefaler derfor internasjonal styreansvarsforsikring til alle styremedlemmer og andre med lederansvar i bedrifter med aktivitet utenfor Norge.
Forsikringen dekker erstatningsansvaret som den enkelte kan komme i ved utøvelse av ledelsesarbeid. Blir en eller flere økonomisk ansvarlig på grunn av utøvelsen av sitt ledelsesarbeid, er det godt å vite at våre erfarne advokater står til rådighet og bistår gjennom hele saken. Tapes rettsaken dekker forsikringen både utgifter og krav i henhold til dommen.
I tillegg dekkes:
Eksempler på erstatningsutbetalinger
Styreansvarsforsikring ivaretar ditt ansvar som styremedlem.
Bjarne Aamodt, I styrelsen
I hovedsak omfatter dette følgende styrende dokumenter:
Andre relevante lover kan være aktuell sektorlovgivning., eks energiloven, regnskapsloven, konkurranseloven, arbeidsmiljøloven, forurensningsloven, børsloven m.fl.
Alle norske lover finnes gratis tilgjengelig på https://lovdata.no/
Norsk utvalg for eierstyring og selskapsledelse (NUES)
NUES har utarbeidet den norske anbefalingen for eierstyring og selskapsledelse og har som formål å holde denne oppdatert og kjent i Norge og utlandet. Anbefalingen er obligatorisk for børsnoterte selskaper etter følg eller forklar-prinsippet («comply or explain»). Siste versjon fra 23. oktober 2012 finnes på www.nues.no
Det er vanlig at det foreligger vedtekter som fastsetter selskapets formål, hovedmål og rammebetingelser. Vedtekter er obligatorisk for alle AS og ASA. Loven angir minstekravene til vedtektene. Disse minstekravene er ved lovrevisjon av 14.06.2013 i noen grad gjort valgfrie.
Styreinstruks gir regler for styrets oppgaver, og saksbehandling. Det er normalt styret selv som fastsetter og eventuelt endrer instruksen. Styreinstruks er obligatorisk i alle AS og ASA med styremedlemmer valgt av de ansatte. Frivillig, men vanlig også i andre selskaper.
Det anbefales at styreinstruks etableres i alle bedrifter av en viss størrelse. Styreinstruksen som normalt vedtas av styret selv, regulerer styrearbeidets;
Konfidensialitet
Styredokumenter skal normalt være konfidensielle på grunn av konkurranseforhold, kundeforhold, personvern, børslov, etc. Bedrifter som er underlagt «Offentlighetsloven» må imidlertid overholde denne, men styret må da sørge for å behandle saker av sensitiv art på en betryggende måte utenom de dokumentene som skal være åpne for offentlig innsyn.
Som en del av arbeidsformen for styret bør styret konkret vedta konfidensialitetsrutiner for styrets dokumenthåndtering.
Ansattvalgte styremedlemmer har imidlertid ofte en utfordring vis á vis medarbeidere, som forventer innsyn på interessante saker. Der må ansattvalgte håndtere dette på den måten som styret har besluttet.
Styreleders rolle
Styreleder er leder av styret som kollegium. Normalt vil styreleder ha følgende oppgaver:
Styreleders ivaretakelse av ovennevnte oppgaver er særdeles viktig for styrets evne til å ivareta alle rollene:
Vi hjelper deg
Du kan enten bruke en av våre forsikringsguider for å finne riktig forsikring, benytte nettbutikken, eller du kan snakke med en av forsikringsrådgiverne våre.