Meld flom-, vind- eller naturskader

Hvis vind/storm, flom, skred eller stormflo har forårsaket skade hos deg, meld skaden så raskt du kan på nett. Dette gir oss muligheten til å hjelpe deg på en best mulig måte og å begrense eventuelle skader effektivt.

Slik fungerer det

  • Hvis det er en større hendelse, vil det kunne ta tid før det er mulig å få praktisk hjelp. Gjør da det du kan for å unngå større skadeomfang.
  • Ta bilder eller film av skaden. Dette kan brukes til å dokumentere skadeårsak og -omfang.
  • Når du melder skade til oss, vil vi vurdere om skaden skal takseres og om ytterligere tiltak skal igangsettes. 

Les mer om skade- og forsikringshjelp ved ekstremvær og flom

Egenandel ved naturskader

  • Egenandelen ved naturskader er 8 000 kroner og er lovbestemt i Norge. Samme egenandel gjelder for skader som skyldes vind svakere enn storm.

Hva dekker forsikringen ved naturskade?

Se hva husforsikringen dekker ved naturskade

Naturskadedekningen dekker kun ekstraordinære naturfenomener som skred, storm, flom, stormflo, jordskjelv og vulkanutbrudd.

Dersom årsaken er andre ordinære hendelser, slik som for eksempel kraftig regnvær, er det andre dekninger som gjelder. For slike skader kan du være avhengig av å ha Superforsikring for å få dekket skadene.

Er du usikker på hvilken forsikring du har, finner du dette på Mine sider. På Mine sider finner du også fullstendige vilkår for forsikringen din.  

    Se hva husforsikringen ikke dekker

    • Utgifter til forebygging, sikring, flytting eller andre tiltak som ikke skyldes direkte skade på forsikret bygning.
    • Frost, tele, tørke, setninger i grunnen, isgang,

    Er du usikker på hvilken forsikring du har, finner du dette på Mine sider. På Mine sider finer du også fullstendige vilkår for forsikringen din.  

    Din egenandel

    Egenandel ved naturskader er 8 000 kroner og er lovbestemt i Norge. Samme egenandel gjelder for skader som skyldes vind svakere enn storm.

      Ofte stilte spørsmål om naturskader

      Hva er en naturskade? Og hva med skader som følge av mindre vind?

      Naturskade i lovens forstand er skade på ting som direkte skyldes skred, storm, flom, stormflo, jordskjelv eller vulkanutbrudd.

      Ved storm og vind: Den generelle grense for erstatningsmessig stormskade er 20,8 m/sek. (meter pr. sekund), som tilsvarer 41 knop eller 75 km pr. time.

      Skader som oppstår som følge av vind som er svakere enn storm, kan også vurderes av forsikringen din.

      Ved flom: Med erstatningsbetingende flom i vassdrag forstås en situasjon der ekstraordinær nedbør/sterk snøsmelting fører til unormalt høy vannstand med skadevoldende oversvømmelse. Vassdraget går utover sine bredder.

      Ved skred: Skred er utrasing av større eller mindre masser av leire, snø og løsmasser (stein, grus, sand, jord) Skred som naturulykke forutsetter at det er masser opplagt av naturen selv som raser ut.

      Ved stormflo: I perioder med lavt luftrykk og kraftig vind fra en retning som fører til oppstuvning, vil værets virkning på vannstanden bli ekstra stort. Dersom dette faller sammen med en spring-periode (høyeste målinger i den årlige tidevannsyklus) kan vannstanden bli ekstra høy og kalles stormflo.

      Vannstand (dvs. midlere vannstand) over nivå for 5 års returperiode - er en av grunnleggende erstatningsbetingelser.

      Hva kan jeg selv gjøre når det oppstår en naturskade?

      Når skaden har rammet, er det enkelte ting som kan gjøres så snart som mulig enten ved egen eller andres hjelp.

      • Sikre bygg og innbo for å begrense skaden så mye som mulig, samt sikre løse gjenstander som kan skade mennesker, dyr eller gjenstander.
      • Vi vil trenge bilder av skadene og det er fint om du har anledning å ta noen for oss. Disse kan du enkelt sende oss ved å benytte linken som sendes deg i egen e-post/SMS.
      • Ikke kast noen skadde deler, gode bilder vil i tillegg alltid dokumentere skadene.
      • Ta kontakt om du trenger hjelp til sikring, vi vil forsøke å bistå med noen som kan hjelpe.
      • Send inn all dokumentasjon du har fortløpende, det være seg bilder av skaden, beskrivelse og vurdering av størrelsen på skadene, antall timer egeninnsats du/dere gjør osv.

      Hva skjer når dere sender noen for å befare skaden min?

      • Vår samarbeidspartner tar kontakt med deg i løpet av kort tid for å avtale tidspunkt for befaring. De vil spørre deg litt kort om skaden, slik at de er best mulig forberedt før de kommer ut til deg.
      • Firmaet vil komme på befaring til avtalt tid , skaden blir vurdert av fagfolk og nødvendige tiltak blir iverksatt
      • Rapport fra befaringen blir sendt til oss, og vår skaderådgiver tar kontakt med deg for å avtale veien videre.

      Kan jeg reparere skadene selv?

      Vi har avtaler med ulike samarbeidspartnere som kan utbedre skaden som har skjedd hos deg. Det vil alltid være firmaer med riktige fagfolk, som har gode erfaringer med skader på bolig og hageanlegg. Du er derfor sikret en trygg og god utbedring. Likevel ser vi at noen ønsker å utbedre skadene på egen hånd, mot en kontantutbetaling fra oss. Denne utbetalingen vil da ta utgangspunkt i taksten som blir utformet av våre samarbeidspartnere.

      Når må jeg betale egenandelen min?

      Egenandelen betaler du når skaden er ferdig utbedret. Ofte vil du få en faktura på egenandelen direkte fra vår samarbeidspartner.

      Hvis du ønsker en lavere egenandel, kan du selv avtale å gjøre noe av jobben på stedet. All egeninnsats relatert til skadesaken vil bli erstattet av oss.

      Hva kan jeg få dekket hvis jeg må flytte ut av boligen min?

      Noen ganger kan det bli såpass vanskelige forhold i hjemmet, at boligen faktisk blir vurdert som ubeboelig under utbedring av skaden. En bolig blir regnet som ubeboelig hvis du ikke har tilgang til kjøkken eller bad mens skaden repareres.

      Både hus- og innboforsikringen kan dekke utgifter du får dersom du må flytte ut en periode.