Her er de 15 beste tipsene før sydentur med babyen!
Hvert år trenger flere hundre småbarn under tre år hjelp av forsikringsselskapet når de er i utlandet. Med noen smarte grep kan du unngå sykdom og få noen herlige uker med fornøyde småbarn i Syden.
- Barn har ikke et fullt utviklet immunsystem før ved fire års-alderen. Det betyr at de er langt mer sårbare for sol, varme, matforgiftning og andre infeksjonssykdommer. Europeiske mottar årlig drøyt 100 henvendelser fra foreldre som trenger legehjelp for barn under tre år, sier sykepleier i If, Mari Holmslien. Europeiske er en del av If.
Med Europeiskes markedsandel så tyder dette på at drøyt 300 norske småbarn under tre år trenger assistanse fra forsikringsselskap og lege på reise hvert år.
Vanligst med luftveisinfeksjon og ørebetennelse
En gjennomgang av meldte sykesaker blant barn under tre år hos Europeiske Reiseforsikring viser at dette er de vanligste sykdommene:
- Mage- og tarminfeksjoner
- Luftveisinfeksjoner
- Feber/utslett og annet, blant annet vannkopper
- Ørebetennelse
Ifs ansvarlige for barneforskring, og selv småbarnsmamma til Julia på 1 år, Malin Diesen-Kvamme, råder også småbarnsforeldre til også å undersøke om det barnet trenger noen vaksiner før dere reiser.
Meslingutbrudd i populære ferieland
- Julia var bare tre måneder da vi var i Frankrike i fjor, et land hvor det er risiko for meslinger. Heldigvis er babyer under 6 måneder beskyttet gjennom antistoffer fra mor, og trenger derfor ikke vaksine. Jeg tenkte imidlertid ikke over at det kunne være behov for ekstra vaksiner da vi bestilte ferieturen. Det kan det altså være, selv om du bare skal på en liten tur i Europa. Sjekk derfor med helsesøster om det er nødvendig og fremskynde vaksiner, sier If-Malin.
Flere land i Europa har utbrudd av meslinger, blant annet populære ferieland som Italia, Frankrike og Tyskland. Folkehelseinstituttet anbefaler derfor foreldre med småbarn over ni måneder som skal til disse landene og ikke er vaksinert, om å vurdere å fremskynde den såkalte MMR-vaksinasjonen.
Barn blir lettere syke på ferie
Dr. Kjell Vaage jobber for Helsetelefonen. Han har lang erfaring med småbarn og sykdom i Syden.
- Som lege på Gran Canaria i mange år vet jeg at barn blir lettere syke på ferie. De får ofte et mer alvorlig forløp av infeksjonssykdommer enn voksne, sier Vaage.
Amming beskytter mot omgangsssyke
Mage- og tarminfeksjoner forekommer hyppigst blant de yngste barna. De er utsatt for smitte når de krabber rundt, og putter" alt" i munnen. Barn er ikke ferdig med vaksinasjonsprogrammet før ved 15 måneders-alderen, og er derfor ekstra utsatt i denne perioden. Et tips er at amming beskytter godt mot omgangssyke.
- Andre forebyggende tiltak er å bruke flaskevann til drikke, tannpuss og babymat. Søk alltid legehjelp dersom barnet har tegn på moderat til alvorlig dehydrering, blodig diaré, feber over 38,5 eller hyppig oppkast, råder If sykepleier Mari Holmslien.
Her er de beste tipsene for en problemfri og herlig Sydentur for den lille sjefen og resten av familien:
Tips før reisen
1. Sjekk forsikringen: Husk reiseforsikring for hele familien, samt europeiske helsetrygdekort for alle i reisefølget. Dette kortet er gratis og kan bestilles her. Det gir dokumentasjon på at du kan få dekket utgifter til nødvendige helsetjenester i utlandet. Sjekk også at reiseforsikringen dekker sykdom og ulykker i utlandet.
2. Sykdom kan gi flyforbud: Vannkopper, ørebetennelse og feber kan føre til flyforbud. Flyselskapenes begrunnelse er smitterisiko for øvrige flypassasjerer, men også fordi det er en økt risiko å fly med sykdom. Ved betennelser i øret eller bihuler vil økt trykk gi store smerter og i verste fall skade hørselen.
3. Eget bilsete: Det kan være trygt å ta med eget bilsete hvis du skal leie bil eller kjøre mye buss eller taxi. Du kan sende bilstolen med spesialbagasje på flyet eller kjøpe et eget flysete til barnet og bilstolen. Sistnevnte koster litt ekstra, men gir en ekstra behagelig flytur.
4. Sjekk vaksinebehovet: Ved reise til eksotiske reisemål er det av stor betydning at basisvaksinasjonen som gjennomføres på helsestasjonen er så komplett som mulig. Det er mulig å framskynde noen av disse vaksinene. Ta derfor en telefon til helsesøster noen måneder før du skal reise.
5. Husk førstehjelpsveske: Ta med deg en førstehjelpsveske på turen. Husk et middel til å rense huden med ved skrubbsår eller skader. Den bør også inneholde plaster, mindre bandasjer, kompresser, desinfeksjonsmiddel, myggmiddel, solkrem (unngå parfymerte produkter) og termometer. Av medisiner bør du ta med smertestillende og febernedsettende, nesespray, antibakterielt middel (for sårstikk) og et diaréstoppende middel.
6. Ta med egen barnemat: Babymat og morsmelkerstatning får du tak i på de populære turiststedene i Syden. Babyer i utlandet trenger jo også mat. Samtidig er gjerne smaken litt søtere enn hjemme og konsistensen kan være annerledes. Til kresne barn kan det derfor være lurt å ta med litt ekstra mat hjemmefra.
7. Ta med termos: En termos med ferdig utblandet morsmelkerstatning eller bare med varmt vann (til grøt og lignende) kan være lurt å ha med seg i håndbagasjen. Du får også varmt vann på flyet, men det kan være at du må vente litt på servicen.
8. Dyre bleier: Bleier er dyrere i Syden enn i Norge. Dersom du tar med deg bleier hjemmefra så er det lurt å pakke dem langs sidene på kofferten. Da tar de mindre plass.
9. Egen redningsvest: Planlegger dere en båttur i løpet av ferien er det lurt å ta med redningsvest hjemmefra til den lille. Mange steder tilbyr det bare én barnestørrelse og den er ofte litt i største laget for de minste barna.
10. Smart med reisetrille: En reisetrille med en god liggedel er praktisk å ha med seg til barn som greier å sitte selv. Ved flere flyplasser får du også lov til å ha med trillen gjennom sikkerhetskontrollen. Undersøk gjerne dette i forkant.
Tips på reisen:
11. Barnemat i håndbagasje: Barnemat som er nødvendig for bruk på reisen er tillatt å ta med i håndbagasjen på flyet. Ifølge Avinor omfatter dette både morsmelk, barnemat på glass og «annen mat som er nødvendig.»
12. Unngå ørevondt på flyet: Mange barn har trange, øvre luftveier. Det gjør dem ekstra utsatt for smerter i ørene når de flyr. De yngste kan suge på tåteflasken, ammes eller bruke smokk for å unngå de verste smertene under opp- og nedstigning. Et annet tips er å rense opp i tette neser med en nesespray for barn.
13. Bruk vann fra flaske: Små barn bør ikke drikke, pusse tenner eller blande babygrøt med springvann i utlandet. For de yngste barna gir amming god beskyttelse mot infeksjonssykdommer.
14. Bruk aircondition smart: Er det 30-40 grader ute og kjølingen inne stilles ned til 17-18 grader kan dette gjøre at spesielt de minste får luftveisinfeksjoner. Dette arter seg gjerne som feber, hoste og halsvondt. Et tips er å ha innstillingen på en litt høyere temperatur. Da blir problemet mindre.
15. Unngå for mye varme: Barn plages mer av varmen enn voksne. De bør derfor ikke oppholde seg i direkte sollys annet enn i korte perioder. Bruk parasoll, solhatt og lette klær som beskytter mot direkte sol. Det er viktig å sørge for rikelig drikke.