Sikring av barn i bil
0-4 år
Siden 70-tallet, hvor barn tilnærmet fikk leke fritt i baksetet, har det skjedd en revolusjon på norske veier. Antall barnedødsulykker har gått ned fra nesten 100 i året til nesten null. Hvordan kan du bidra til å nå målsetningen om null barnedødsulykker i norsk trafikk? Les videre.
De harde fakta
- Det er i dag lovpålagt å sikre barn i personbil med vekttilpasset sikringsutstyr til de er 135 cm høye.
- Barn skal sitte bakovervent til de veier 9 kilo eller er 15 måneder gamle.
- Unnlater man å sikre barn under 15 år gis to prikker i førerkortet.
Nesten halvparten av alle barn under 4 år sitter feil vei
En landsomfattende undersøkelse gjennomført av politiet i samarbeid med Trygg Trafikk og forsikringsselskapet If, viser at 53 prosent av alle barn mellom 1 og 3 år sitter bakovervendt i bilen.
– Undersøkelsen viser en betydelig forbedring sammenlignet med de første tallene for seks år siden, hvor kun 20 prosent av barna satt riktig vei. Men fortsatt sitter nesten halvparten feil vei, så vi er ikke i mål ennå, sier sjef for Utrykningspolitiet (UP), Runar Karlsen.
Bakovervendt sikring er best
Visste du at bakovervendte bilbarnestoler er fem ganger så sikre som forovervendte? Barn bør derfor sikres bakovervendt så lenge som mulig, helst til de er rundt fire år.
– I en kollisjon kan et forovervendt barn risikere nakkebrudd i stedet for det som kunne endt med et blåmerke. I bakovervendt posisjon blir trykket ved en kollisjon fordelt på hele området fra hodet til baken når ryggen presses inn i stolryggen, sier sikkerhetssjef Jan Olav Nilssen i If.
Forskning basert på kollisjonstester og reelle ulykker viser at barna helt klart sitter sikrest i bilen ved å sitte bakovervendt: Hodet til mindre barn er stort og tungt i forhold til resten av kroppen, samtidig er muskulatur og beinbygning mindre utviklet enn hos eldre barn og voksne. Når barnets tunge hode kastes frem i en eventuell kollisjon, samtidig som kroppen holdes på plass av selene i barnestolen, blir belastningen og faren for skade høy i forhold til hos eldre barn.
Hvorfor bakovervendt?
Når barnet sitter bakovervendt blir kroppen og hodet presset mot seteryggen ved en frontkollisjon. Kreftene blir derfor fordelt over en større flate slik at belastningen blir mindre. Hode og nakke får liten eller ingen tilbakesleng. I underkant av 50 prosent av alle ulykker er frontkollisjoner, og da gjerne i høy hastighet.
… Og aldri forovervendt?
I forovervendt posisjon vil nakke og hode få stor bevegelse ved frontkollisjon. Nakkemusklene vil kunne få en overstrekking som kan medføre varige mén. Ved en frontkollisjon vil barnet bli presset kraftig mot bilbeltet, og indre skader kan oppstå. Barnet får også en kraftig tilbakesleng med ny belastning på nakke og hode.
Er bøyde ben farlig?
Mange foreldre snur barna tidlig fordi de mener barna sitter ubehagelig hvis de har bena bøyd når de sitter i en bakovervendt barnestol. Barn tar ikke skade av å sitte med bøyde ben, og de synes som oftest ikke det er så ubehagelig heller. Det gjelder her som ellers på biltur med barn; ta gode pauser med jevne mellomrom, og la alle i bilen komme ut og strekke på seg.
Rådene er gitt i samarbeid med Trygg Trafikk.
Leier ut barneseter
If har siden 1993 leid ut nærmere 150 000 barneseter til norske familier. Dette er et viktig ledd i et holdningsskapende arbeid.
– Et av våre viktigste bidrag er at vi kun leier ut stoler for barn under fire år som det er umulig å snu. Da sitter barnet alltid riktig vei i bilen. Bilbarnestolene er også alltid tilpasset barnets alder, slik at stolen vokser med barnet fra det er nyfødt til cirka tiårsalderen. Dette er en tydelig beskjed om at vi tar sikkerhetsarbeidet på alvor, sier Nilssen i If.