Dette er vaksinene katten din trenger

For at katten din skal få et sunt, friskt og langt liv, trenger den jevnlig vaksinering og ormekurer. 

Kattunge står på en laptop

Smitteomfanget i Norge er relativt lavt sammenlignet med andre land, men det finnes likevel noen sykdommer du bør vaksinere katten din mot.

Hvor ofte skal katten vaksineres?

Den første vaksinen skal settes allerede når katten er åtte-ni uker. Ettersom de fleste katter leveres først i 12-ukers alder, blir denne vaksinen som regel gjort hos oppdretter. Deretter skal katten revaksineres etter tre-fire uker, noe som kanskje betyr den første turen for deg som katteeier til veterinæren.

– Katten skal da få grunnvaksiner som beskytter mot de tre farligste kattesykdommene, kattepest, katteinfluensa samt et virus som også gir symptomer fra øvre luftveier (felint rhinotrakeittvirus), sier veterinær og kategoriansvarlig for hundeforsikring i If, Martine F. Nygaard.

Deretter skal katten revaksineres mot katteinfluensa og rhinotrakeittvirus årlig, og kattepest hvert tredje år.

Dette er de friskeste katterasene

Veterinær i If, Martine Fossem Nygaard
Martine F. Nygaard, veterinær og kategorisjef for dyreforsikringer i If

Viktig beskyttelse mot kattepest

Den mest smittsomme og alvorlige av disse sykdommene som katten din trenger vaksiner mot, er kattepest. Sykdommen er spesielt farlig for kattunger og har høy dødelighet. Men også eldre katter kan bli smittet.

– Sykdommen slår ut i høy feber, slapphet, oppkast, diaré og manglende matlyst, og overføres både direkte fra katt til katt eller ved smitte via omgivelsene. Smittestoffet kan overleve i lang tid, og enkelte katter kan oppleve å bli kronisk syke, sier veterinæren.

Er det noen bivirkninger etter vaksine? 

Det er sjeldent noen bivirkninger, men noen får feber. Dette går som regel raskt over. Mer alvorlige reaksjoner er svært sjeldent, men det er lurt å holde katten din innendørs ett døgn etter vaksineringen og holde et lite øye til den. 

Ikke glem ormekur

Har du en katt som er mye utendørs og glad i å jakte? Da er det lurt å behandle den rutinemessig med ormekur. De første ormekurene er det oppdretter som skal sørge for ved to, seks og ni ukers alder. Deretter når de er tre og seks måneder gamle. 

– Videre bør katten få ormekur opptil tre til fire ganger i året dersom du har en ivrig jeger. Hos andre er det nok med en til to ganger i året, sier Nygaard.

Ormekuren til kattunger er hovedsakelig for å ta knekken på potensiell spolorm gjennom mor. Etter hvert som katten skal bevege seg mer utendørs, bør den behandles med et bredspektret preparat som også tar bendelorm. Bendelorm har nemlig et mellomstadium i mus og gnagere, som lett infiserer katter. Alle ormemidler til katt er reseptbelagte og må skrives ut av veterinær.

Kjøpe katt? Dette må du tenke på

Har du ID-merket katten din?

Hvis du ikke har ID-merket katten din, anbefaler vi å gjøre dette samtidig med en vaksinering. Dette er en engangsutgift på rundt 1 000 til 2 000 kroner, og hos de fleste klinikker blir det litt billigere om du gjør det samtidig med vaksinering (eller kastrering). Da får pus en elektronisk chip som settes under huden i nakken med et unikt ID-nummer som registreres i DyreID, en søkbar database.

– På den måten kan både politi, Viking, Falken og veterinærer lese av chipen og finne ut hvem som er eier av katten hvis den har gått seg bort. Telefonnummer og adresse dukker automatisk opp, og pus kan enkelt komme til rette, avslutter Nygaard.

Husk å oppdatere informasjonen i DyreID om du flytter eller bytter telefonnummer. 

Relaterte artikler