De friskeste katterasene

Alle katter kan bli syke, men noen katteraser er mer utsatt for sykdom enn andre. Se hvilke katter som har statistikken på sin side.

En av de friskeste katterasene.

Det sies at en katt har ni liv, men det følger likevel ikke med noen garanti for at katten din holder seg frisk hele livet.

– Noen katteraser har imidlertid mer robust helse enn andre. Statistikken vår viser at risikoen for sykdom og lidelser henger sammen med rase, forteller Martine Fossem Nygaard, veterinær i If.

Martine Fossem Nygaard, veterinær i If. Foto: If
Martine Fossem Nygaard, veterinær i If. Foto: If

Huskatten er den sunneste katten

Huskatten, som er den vanligste katten i Norge, er den som er minst syk sett ut ifra Ifs skadestatistikk.

– Huskatten er en blandingskatt og har derfor større variasjon i genene. Det gjør at den er mindre utsatt for arvelige eller rasespesifikke lidelser, forklarer Fossem Nygaard.

Den er generelt en frisk og sprek katt, noe som kan komme av at en stor del av genene stammer fra katter som har klart seg ute i flere hundre år, og derfor har utviklet visse helsemessige fordeler.

– Det samme ser vi hos rasekattene som ut ifra vår statistikk er friskest:

  • sibirkatt
  • norsk skogskatt
  • burmeser
  • ragdoll

Dette er katteraser som stammer fra, eller er nært beslektet med katter som historisk sett har klart seg utendørs på egenhånd. I kampen om å overleve har de derfor måtte utvikle seg etter evolusjonsprinsippene.

Beregn pris på katteforsikring

Sibirkatt

Sibirkatten er den rasen som ligner mest på villkatt. Dette er en stor katt med langhåret pels, likevel er sibirkatten ansett som en allergivennlig katt.

– Dette er en rase som har utviklet god helse for å overleve i et hardført vær og miljø, forteller Fossem Nygaard.

Sibirkatten er svært intelligent og trenger mye oppmerksomhet. Den er sosial og kjærlig, men liker ikke alltid å bli håndtert av fremmede. Dette er en aktiv katt som er god til å jakte og klatre, noen er også glad i å svømme og leke med vann.

Norsk skogkatt

– Den norske skogkatten kom antageligvis til Norden allerede med vikingene, og har på den måten utviklet seg i et tøft klima i mange hundre år. Den har mye til felles med sibirkatt i både lynne og utseende, forteller Fossem Nygaard.

Norsk skogkatt er en sosial katt som krever mye kos og oppmerksomhet, men er samtidig en tålmodig og rolig katt. De er aktive og lekne, og trives når de har tilgang til utemuligheter hvor de kan jakte og klatre.

Burmeser

Burmeseren er en mellomstor, muskuløs katt med kort pels.

– Burmeser kommer opprinnelig fra Thailand og Myanmar, men denne rasen stammer også fra katter som har klart seg ute gjennom flere hundre år, sier Fossem Nygaard.

Dette er katt som er svært oppmerksomhetskrevende, og som er veldig kjærlige mot eieren sin. Den er mindre selvstendig enn andre katter og trives ikke med å være lenge alene hjemme.

Det er en aktiv katt og trenger en aktiv eier, og gjerne en burmeser til som den kan leke med. Noen kaller den for hundekatten, blant annet fordi den kan like å leke apportering.

Ragdoll

– Ragdoll er beslektet med både norsk skogkatt og burmeser, så denne katten har derfor også med seg gener fra hardføre katter, forteller Fossem Nygaard.

Den hører til blant de større katterasene, men i motsetning til sine slektninger er den roligere og mer avslappet, uten særlig jaktinstinkt. Derfor kan ragdollen fungere bra som innekatt. Den trenger likevel å aktiviseres med lek, og er veldig sosial og oppmerksomhetskrevende.

Ragdollen er kjent for å være svært føyelig. Den gjør for eksempel ingen motstand når den blir løftet opp, derav navnet «ragdoll», som betyr «filledukke» på norsk.

Sunne katteraser kan også bli syke

Fossem Nygaard vil gjerne presisere at uansett hvilken rase du velger, finnes det ingen sikkerhet for at katten din holder seg fri for sykdom gjennom hele livet. Mye henger også sammen med helsen til kattens mor og far.

– Har valget falt på en rasekatt, bør du derfor sjekke sykdomshistorien til foreldrene, og velg en seriøs oppdretter som avler på sunne gener, anbefaler Fossem Nygaard.

Foto: Shutterstock / NTB Scanpix


Tekst:

If-redaksjonen

Relaterte artikler