Kastrere katten? Her er alt du trenger å vite
Hvis pus ikke skal brukes til avl, er det flere grunner til at det er lurt å kastrere den.
En ukastrert katt kan fort få mange avkom. I løpet av tre år kan en fertil hunnkatt formere seg til 20 000 katter. I Norge finnes det i dag flere titusener hjemløse katter. For å unngå å bidra til enda flere, velger mange å kastrere katten sin. Da forsvinner kattens seksualdrift og adferden som følger med.
Sterilisere eller kastrere?
Mange bruker ordlyden kastrering om hanndyr og sterilisering av hunndyr, men Martine F. Nygaard, veterinær i If, forklarer forskjellen:
– Kastrasjon er fjerning av reproduksjonsorganer – testikler på hanner, og livmor, eggleder og eggstokker på hunner. Sterilisering er bare å "klippe over" sædstreng eller eggleder. Sistnevnte stopper ikke kjønnsdriften, så da vil de ha løpetidadferd som før, selv om de ikke kan bli drektige.
Hvorfor bør du kastrere hunnkatten?
En av hovedgrunnene til å kastrere både hannkatter og hunnkatter er selvfølgelig å unngå uønskede kattunger, hos enten deg selv eller naboen. Derfor bør katten kastreres før den blir kjønnsmoden. At hunnkatten bør ha ett kull før den kastreres, er bare en myte.
Nygaard forteller at det finnes flere grunner til å kastrere hunnkatten:
– Hunnkatter som ikke er kastrert får løpetid ved jevne mellomrom, gjennomsnittlig hver tredje uke i paringssesongen. Paringssesongen varer hovedsakelig fra januar til senhøsten, litt varierende etter geografi og klima.
Under løpetiden ruller og kryper hunnkatten seg rundt på gulvet og mange blir veldig høylytte. Noen begynner å urinmarkere for å lokke til seg hannkatter.
P-piller forhindrer også løpetid, men dette fraråder veterinæren:
– Dette øker risikoen betydelig for jursvulster og livmorbetennelse. I tillegg kan katten spytte ut eller kaste opp p-pillen uten at du merker det.
Hvorfor bør du kastrere hannkatten din?
En ukastrert hannkatt har et sterkt behov for å markere revir og dominans, noe som i stor grad påvirker adferden.
– Han vil oftere havne i slagsmål, og er mer utsatt for katte-HIV, såkalt FIV (feline immunodeficiency virus), siden dette viruset smitter ved dype bitt. Mange skvetter urin med kraftig lukt både utendørs og innendørs for å markere reviret sitt, sier Nygaard.
Hannkatter som kastreres blir roligere, og vil som regel holde seg nærmere hjemmet enn en ukastrert hannkatt.
– Vær obs på at hannkatter som kastreres i sen alder kan ha innlærte adferdsmønstre, som urinmarkering innendørs, som de ikke venner seg av med etter kastrering. Derfor lønner det seg å kastrere hannkatten tidlig, forteller veterinæren.
Hvordan foregår det?
Kastrering av både hannkatt og hunnkatt er rutineoperasjoner som veterinærer utfører daglig. Hunnkatten må i full narkose, mens de fleste hannkatter klarer seg med sedasjon og lokalbedøvelse. For å unngå unødvendig risiko ved narkose og sedasjon, må alle katter være friske, minst fire måneder og 2,5 kg, når de opereres.
Under kastrering av hannkatt knytes blodkar og sædledere av, og testiklene fjernes. Han kan reise hjem samme dag, og sårene leges i løpet av få dager. Slikker katten på såret, må han bruke en krage, men ofte er ikke hannkatten interessert i å slikke på det.
Ved kastrering av hunnkatt fjerner veterinæren kattens livmor og eggstokker, ved å gå inn via bukhulen. Bukvegg og hud sys så igjen. Stingene forsvinner enten av seg selv eller må fjernes etter 10-12 dager. Vanligvis kan hun reise hjem samme dag som operasjonen er utført, og du får som regel med resept på smertestillende medisiner. Hunnkatten må bruke en krage eller tettsittende body inntil stingene er tatt eller såret har grodd.
Pleie etter kastrering
Katten din kan ikke være alene hjemme samme dag som operasjonen er utført. De fleste dyrleger lar katten våkne opp før den reiser hjem. Men selv om den virker våken når du henter den, kan katten fort bli trøtt og litt omtåket hjemme i vante omgivelser.
Nygaard anbefaler å la pus få hvile ut narkosen et lunt og godt sted hvor den ikke har mulighet til å falle ned eller skade seg hvis den sjangler.
– Legg gjerne et håndkle der den skal ligge, siden katten kan tisse på seg mens den sover. Den skal ikke ha mat før den er relativt kvikk, og det kan lønne seg å fôre med små, hyppige måltider første kvelden, i tilfelle narkosen har gjort katten litt kvalm.
Finnes det ulemper?
Kastrerte katter er ofte roligere og har økt appetitt. De kan derfor ha større sjanse for å bli overvektige enn ukastrerte katter. Overvekt øker risikoen for mange sykdommer og plager, derfor er det viktig å følge med på fôrinntaket. Mange bytter til et mindre energirikt fôr etter kastrering.
Kastrerte, overvektige hannkatter får oftere problemer med urinveiene. Det anbefales derfor å passe på å få i katten mer væske, enten ved hjelp av mer bløtfôr eller en drikkefontene, siden mange katter foretrekker rennende fremfor stillestående vann.