På boligjakt? Ikke glem å lage et godt budsjett
Store summer er i omløp når du skal kjøpe ny bolig, og det er lett å la seg rive med. Få kontroll på alle utgiftsposter med et godt budsjett.
Et budsjett er ikke bare for familier med dårlig råd. Det er et verktøy for å unngå dårlig råd i fremtiden. Med full oversikt vet du hvor høyt lån du kan ta, og jakten på drømmeboligen kan begynne!
Funnet drømmeboligen og trenger forsikring? Bergen pris her
Husk alle utgifter
Når du skal kjøpe ny bolig, må du først få oversikt over familiens økonomi, og se den i sammenheng med kostnadene knyttet til den nye boligen. Det er ikke vanskelig – det gjelder bare å få med seg alt. Ifølge Eva Sørmo, forbrukerøkonom i Norsk Familieøkonomi, bør et budsjett inneholde følgende poster:
- Husholdning – husholdningsartikler, mat og klær.
- Boutgifter – lån, forsikring, strøm, vedlikehold, fellesutgifter, kommunale utgifter, eiendomsskatt, husleie, boligalarm, hvite- og brunevarer, møbler og andre faste boutgifter.
- Alle lån – bolig, bil, studier, forbruk og kredittkort.
- Bil og transportutgifter – forsikring, kollektiv, bompenger, drivstoff, vedlikehold.
- Livsstil – tobakk, uteliv, underholdning, frisør, kafé og restaurant.
- Kontingenter – barnehage, fritidsordninger, hobby, aktiviteter og trening.
- Medieutgifter – aviser, TV-pakker, bredbånd, telefon og andre abonnement.
- Sparing – kortsiktig og langsiktig.
- Gaver – familie, venner og veldedighet.
- Helse – lege, tannlege, medisiner og ulike typer behandling.
- Ferie – korte og lange reiser.
Det er mange uforutsette eller uregelmessige utgifter som må tas høyde for i en slik prosess.
– Kostnader som vedlikehold, bokklubber og kafébesøk er lette å glemme, sier Sørmo. Hun anbefaler å gå gjennom alle kontoutskrifter for å kunne gjøre realistiske beregninger.
Bruk prospektet til å lage budsjett
Marius Duffaut, ansvarlig for boligforsikringer i If, forteller at mange glemmer å ta høyde for økte kostnader ved kjøp av større bolig.
– Økte fellesutgifter eller strømkostnader er typiske ting å glemme, sier han og råder derfor alle boligkjøpere til å ta en ekstra titt på prospekt og tilstandsrapport.
– Sjekk for eksempel om det settes av penger til vedlikehold i felleskostnadene, oppfordrer Duffaut.
Dette bør dekkes av felleskostnadene
Det er også viktig å ha i tankene at ulike kommuner kan ha ulike regler om eiendomsskatt. Sjekk derfor hvilke regler som gjelder for den kommunen du vurderer å flytte til.
Disse utgiftspostene bør du se etter i prospektet:
- Kommunale avgifter (vann, avløp og renovasjon)
- Eiendomsskatt
- Oppvarming og strøm
- Felleskostnader (OBS! Finn ut hva som dekkes)
- Vaktmestertjenester
- Dokumentavgift
Hva koster boliglånet?
Når bankene vurderer hvor mye du skal få i boliglån, er det flere faktorer som spiller inn.
– Det er for eksempel viktig å være bevisst på at de benytter seg av gjennomsnittstall for kostnader ved å eie bolig og bil, noe som kan avvike for den boligen du kjøper, sier forbrukerøkonom Sørmo.
Hennes råd er derfor å ta med seg bankens regnestykke hjem og sammenligne det med de faktiske kostnadene du har, og de du vil få med den nye boligen.
Vær forberedt på høyere renter
I tillegg til å nedbetale selve lånebeløpet, må du også betale renter og gebyrer. Forbrukerøkonom Sørmo minner om at boliglån er noe du skal leve med over lang tid.
– Mange ønsker å låne mest mulig, men du må være forberedt på at du også skal tåle en renteoppgang. Et lån på 4 millioner med en renteoppgang på to prosent, vil for eksempel utgjøre 80 000 kroner mer i renter hvert år, sier hun.
Vedlikehold bør også med i regnestykket
Duffaut er også kritisk til å ta høyest mulig lån, og er opptatt av god planlegging i forkant av boligkjøpet.
– Å kjøpe ny bolig handler om økonomi og praktiske forhold. Du bør, allerede ved kjøp, legge en plan for vedlikehold av boligen. Med Super husforsikring hos If får du med en gratis boligsjekk hvert fjerde år. Denne gir deg god oversikt over tilstanden på huset og vil hjelpe deg med å planlegge vedlikehold, sier Duffaut.