Hovedmeny Til innhold

Pressekontakt

Sigmund Clementz

Sigmund Clementz

Pressesjef
+47 982 49 805
Send e-post

Vi har dessverre ikke anledning til å svare på spørsmål om ditt kundeforhold.
Da må du kontakte våre dyktige medarbeidere på kundeservice.

Pressemeldinger

Smitter hverandre i kø og trengsel på vinterferie

02.17.2025, 07:11

Vintersportssteder med folk tett på hverandre gjør nordmenn syke i vinterferien, ifølge If Europeiske Reiseforsikring.

På skiferie i Norge og utlandet lønner det seg å tenke på smittevern. Å holde en viss avstand til andre i heiskøen kan være lurt, minner If Europeiske Reiseforsikring om. (Foto: Pexels/CC)

Meldinger om luftveisinfesjoner, influensa og magesyke er gjengangere i uke 8 og 9 inn til reiseskadesenteret hos If.

– Vinterferien blir ikke helt den samme liggende i senga på hytta eller hotellet som i full fart i skisporet eller i alpinbakken, sier pressesjef Sigmund Clementz i If.

– Det kan være lurt huske rådene fra koronapandemien om å holde litt avstand til andre og være nøye med håndvasken. Tre dager med magesjau i Hemsedal eller i Østerrike blir først morsomt å fortelle om en del år etterpå, sier han.

Typiske smittesteder kan være trengselen i køen til skiheisen, i overfylte varmestuer og folk tett i tett på after-ski.

En liten flaske med antibakteriell gele i lomma kan være greit å bruke før måltider hvis mulighet for håndvask ikke finnes.

– Men en grundig vask av hendene med såpe og vann er alltid det beste, understreker Clementz.

Brudd i skuldre

Andre skader fra Norge og utlandet som går igjen til reiseskadesenteret til If Europeiske Reiseforsikring er ødelagte korsbånd, brudd i håndledd, arm, bein og skulder. Disse skadene oppstår i alpinanlegget eller i langrennssporet.

– Brudd i tommel er også en typisk vintersportskade. Dessverre får også enkelte hodeskader ved fall i alpinbakken, sier Clementz.

Østerrike, Sveits, Frankrike og Italia ligger høyt på skadestatistikken i typiske måneder for skiferier, januar til mars.

Kjører utenfor løypa

– Noen unge menn tar høyere risiko enn evnene tilsier, og ofte er det snakk om stor fart. Derfor blir det gjerne mer alvorlige skader, som stygge brudd i armer, bein og rygg. Vi ser også en stor andel menn i midten av 30-årene som feilvurderer og får skader i forbindelse med hopp eller at de kjører ut. Også her ser vi bruddskader flere steder, og vridningstraumer. De mest alvorlige skadene oppstår gjerne når det kjøres utenfor preparerte løyper, såkalt off-piste-kjøring, sier pressesjefen i If.

Påkjørsler i alpinbakken av folk som ikke er så drevne, er også noe som en del er utsatt for. 

– Slike krasj i høy hastighet kan være stygge, og føre til omfattende skader, sier han.

– Det er likevel viktig å huske på at nok de aller fleste tilbringer vinterferien hjemme eller i nærområdet sitt. Da er fall på glattisen en faktisk fare det er lurt å passe seg for. Brodder eller piggsko er smart å bruke på glatta, sier Clementz.

Følg oss på LinkedIn

Hold deg oppdatert på hva som skjer hos oss i If.

Facebook

Få med deg hva som rører på seg i If gjennom Facebook-kontoen vår.

Besøk vår YouTube-kanal

Se våre reklamefilmer, informasjonsvideoer og andre klipp.