Hovedmeny Til innhold

Pressekontakt

Sigmund Clementz

Sigmund Clementz

Pressesjef
+47 982 49 805
Send e-post

Vi har dessverre ikke anledning til å svare på spørsmål om ditt kundeforhold.
Da må du kontakte våre dyktige medarbeidere på kundeservice.

Pressemeldinger

Nordmenn bitt av hunder, rotte og ape på utenlandsferie

07.29.2024, 06.44

De siste tre-fire ukene er flere nordmenn på ferie utenlands blitt behandlet for bitt, stikk og klor av dyr.

I løpet av et år får If Europeiske Reiseforsikring inn rundt 20 skadesaker av folk som er blitt bitt av hund utenlands. Forsikringsselskapet advarer mot å klappe løshunder. (Foto: Morguefile)

Det er særlig norske turister i Thailand, Hellas og Tyrkia som trenger akuttbehandling ved hundebitt. 

– I disse landene er det nordmenn på ferie gjennom hele året, og det er mange løshunder rundt om i gatene på en del av de mest populære turistdestinasjonene, sier pressesjef Sigmund Clementz i Europeiske Reiseforsikring, som er en del av If.

Han forteller at det kommer inn saker om hundebitt fra mange andre land også, for eksempel Spania, Frankrike, Bosnia-Herzegovina og Sri Lanka.

I løpet av et år får If Europeiske Reiseforsikring inn omtrent 20 skadesaker med hundebitt.

– Pass fingrene dyrehagen

– Av og til får vi inn saker med bitt av ape, typisk fra Thailand, India og Gibraltar. Det er alltid lurt å være ekstra forsiktig når du besøker dyrehager, og ikke stikke inn fingre eller en hånd til dyrene. Også de små og søte. Plutselig kan du bli bitt, sier Clementz.

For noen år siden hadde forsikringsselskapet en litt spesiell sak i Hellas: 

Kvinnen ante fred og ingen fare da hun satt på restauranten. Plutselig kjente hun smerte i stortåa, og oppdaget til sin forskrekkelse at en rotte hadde bitt henne under bordet. Hun kom raskt til behandling hos lokal lege, og kunne fortsette ferien.

– Ved dyrebitt og -klor er det viktig å få renset såret raskt og komme til lege for undersøkelse og behandling, sier medisinsk rådgiver og sykepleier Mari Holmslien i If Europeiske Reiseforsikring.

– I land med rabies vil det være viktig å få rabiesvaksine. Ved dyrebitt er stivkrampesprøyte også aktuelt, sier hun.

– Vær forsiktig med dyr

Hver sommer får forsikringsselskapet inn telefoner fra fortvilte kunder som har blitt bitt eller klort av alt fra hunder og katter til slanger og aper. Allergiske reaksjoner på insektsstikk er også en gjenganger. Helsepersonell gir rettledning om hva de uheldige bør gjøre frem til de kommer til lege på stedet der de er.

– Å bli bitt av hund kan skje hvor som helst, også i Norge. Utfordringen i utlandet kan være at du er på et fremmed sted, og det er vanskeligere å orientere seg om hvor du får behandling. Da er det lurt å ringe alarmsentralen til reiseforsikringsselskapet ditt for å få veiledning om hva du bør gjøre inntil du får få legehjelp, sier pressesjef Sigmund Clementz i If Europeiske Reiseforsikring.

Forsikringsselskapene sitter på adresseoversikter over hvor det er mulig å få god medisinsk hjelp over hele verden.

– Du bør være forsiktig i omgang med dyr utenlands, blant annet fordi de kan bære på smitte. Husk at dyr er dyr, og kan endre adferd brått. Kosekatt i det ene øyeblikket, klorekatt i det neste, sier Clementz.

Regning på én million

I en del tilfeller er gode, lokale råd dyre. Det fikk mannen som ble bitt av en sjelden slange i en bypark i USA for noen år siden erfare. Innleggelse på et privat sykehus og prisen på motgiften kom opp i én million norske kroner.

– Behandling og motgift var dekket på reiseforsikringen, så regningen så imidlertid mannen aldri noe til. Vi som selskap klarte imidlertid å prute ned fakturaen fra det private sykehuset med to-tre hundre tusen kroner i ettertid, for vi syntes den var i drøyeste laget, sier Clementz.

Følg oss på LinkedIn

Hold deg oppdatert på hva som skjer hos oss i If.

Facebook

Få med deg hva som rører på seg i If gjennom Facebook-kontoen vår.

Besøk vår YouTube-kanal

Se våre reklamefilmer, informasjonsvideoer og andre klipp.