Pressekontakt
Sigmund Clementz
Pressesjef
+47 982 49 805
Send e-post
Vi har dessverre ikke anledning til å svare på spørsmål om ditt kundeforhold.
Da må du kontakte våre dyktige medarbeidere på kundeservice.
Pressemeldinger
If: Lag flomplan for campingvognen
Hundrevis av campingvogner befinner seg i faresonen for å bli ødelagt av vårflom. Eierne har plikt etter loven til å gjøre tiltak for å unngå skader. Planlegg for flom, oppfordrer If.
Ved hver eneste storflom får mange campingvogner omfattende vannskader, opplyser forsikringsselskapet If. Grunnen er at mange av de mest populære campingplassene her i landet ligger tett opptil flomutsatte vassdrag.
– Eiere av campingvogner bør allerede nå planlegge for tiltak som evakuering og flytting av vognen til et trygt sted. Selv om det er usikkert om det blir skadeflom i år, er en slik plan er nødvendig. En rekke campingplasser ligger svært utsatt til ved skadeflom, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.
Hvis det blir bråvarmt, med masse regn i tillegg til den vanlige vårflommen, er det en dårlig kombinasjon, understreker If.
Plikt etter loven til å gjøre tiltak
– Selv om det foreløpig er usikkert hvordan vårflommen blir i år, bør alle campingvogneiere som har vognen stående fast på campingplass ha en plan for sikringstiltak ved flom. Etter forsikringsavtalelovens paragraf 4-10 har du plikt til å gjøre rimelige tiltak for å unngå skade dersom du vet det er overhengende fare for skade, sier Clementz.
Det kan også være bestemmelser i forsikringsavtalen og sikkerhetsforskriftene hos forsikringsselskapet som sier noe om hvor campingvogner kan stå og ikke.
– Det kan være lurt å sjekke dette, for det kan ha betydning for hvilken erstatning du får hvis det blir flom, sier han.
Plassen bør også ha planer
– Som campingvogneier bør du ta kontakt med campingplassen din for å sjekke om den har planer for flytting og evakuering av vogner eller andre tiltak for sikring ved flom. Likevel er det ditt ansvar som vogneier å gjøre ditt etter forsikringsavtaleloven for å unngå eller begrense skade, sier han.
– Vi får håpe det ikke blir storflom, men å ha en plan for flom er viktig. Gjennom vårflomanalysen til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) og løpende flomvarsler er det mulig å være forberedt i lang tid på forhånd før vannstanden oversvømmer campingplassen. Dermed er det praktisk mulig å gjøre sikringstiltak, sier Clementz i If.
Erstatningen kan bli kuttet
Dersom det ikke er gjort rimelige tiltak for å unngå eller begrense skade, har forsikringsselskapene anledning til å kutte i erstatningen.
– Det skjer heldigvis ikke ofte, og er ikke noe forsikringsselskapene ønsker å gjøre. Det hender i de tilfellene hvor man ikke har truffet rimelige tiltak, til tross for man har hatt ukes- eller dagesvis på å evakuere campingvognen til en trygg plass, sier Clementz.
– Oppbevares campingvogn eller -bil på egen tomt, og den er flomutsatt, er det selvsagt viktig å gjøre tiltak der også. Å flytte vogn eller bil til et sikkert sted for vannet, er jo det mest åpenbare, sier han.
Skadde campingvogner som flyter i flommen kan utgjøre fare og bidra til forurensning av naturen.
– Plastforurensning fra deler som river seg løs fra vognen er ikke bra. Skadeforebygging er derfor viktig. Det beste miljøtiltaket i en slik situasjon er skader som ikke skjer, sier Clementz i If.
Hold deg oppdatert på hva som skjer hos oss i If.
Få med deg hva som rører på seg i If gjennom Facebook-kontoen vår.
Se våre reklamefilmer, informasjonsvideoer og andre klipp.