Riktig og sikker lading av elsparkesykkelen
Riktig lading har stor betydning for å minimere risikoen for brann i elsparkesykkelen og elsykkelen. Les mer om de ti ladevettreglene her.
Brannvernforeningen, If og direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har klare råd for å unngå at elsparkesykkelen og elsykkelen din blir totalt utbrent.
– De siste årene har If håndtert flere branner i elsparkesykler og elsykler i Oslo, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If. Det har vært branner som har startet i batterier til elsykkel, sparkesykkel, ståbrett og elektrisk golfbag. Noen av disse har blitt svært kostbare fordi hele huset har brent ned.
Store deler av det vi bruker i hverdagen har et litium-ion-batteri, som er oppladbart. Disse batteriene finnes i for eksempel mobilen din, øreproppene dine, pulsklokka og elsparkesykkelen din.
– Det er mange fordeler med slike batterier, men den store ulempen er at brann i denne typen batteri er ganske vanskelig å slokke. Et vanlig pulverapparat vil ikke klare å slokke brann i en elsparkesykkel. Det er grunnen til at når brannvesenet er ute på denne typen oppdrag, drukner de elsparkesyklene i et vannbad, eller de kastes på sjøen, forklarer Clementz.
Sjekk pris på elsparkesykkelforsikring
Ikke lad på natten!
De aller fleste vet jo at man ikke bør gjøre det, allikevel er det mange som bruker natta til å lade opp. Det er ekstra farlig.
– Du vil også kunne puste inn svært farlige gasser. Jeg snakket med et samboerpar som hadde ladet slik, og de måtte til overvåkning på Ullevål. Det er viktig å understreke at all brannrøyk er giftig, advarer kommunikasjonssjefen.
Balansen i batteripakkene kan forrykkes ved utvendige støt, som å kjøre ned en trapp eller komme borti en fortauskant. Når du kjøper en brukt elsparkesykkel, eller leaser en, aner du ikke hvor mye bank den har fått.
Les også: Tips til lading av bil
De beste laderådene
Norsk brannvernforening, If og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) har lansert de ti ladevettreglene. Følg disse for en sikker og trygg lading:
- Lad i rom med røykvarsler
- Lad når du er våken og til stede
- Les og følg produsentens bruksanvisning
- Bruk helst original lader
- Lad på et underlag som ikke lett kan brenne
- Ikke lad i senga
- Ikke lad i korridor eller i trapperom. De må kunne brukes som fluktvei ved brann
- Bytt ut skadet utstyr
- Stopp lading dersom det kommer lyder, lukter eller blir unormalt varmt.
- Ved røyk og flammer, ring brannvesenet på 110
– Vi omgir oss med stadig flere saker og ting som lades, og det er viktig å bruke godt ladevett. Mange har flere av de nye ladevettreglene under huden allerede, men vi håper og tror at disse rådene vil hjelpe folk til å lade enda tryggere, sier Jon Eirik Holst, seksjonssjef for elsikkerhet i DSB, i en pressemelding.
Les også: Er du klar over denne brannfellen?
Saken ble første gang publisert på ao.no 17.09.21