Slik blir det en trygg jul for hunden
Høytiden kan by på mange fristelser for en nysgjerrig og matglad hund, men med disse enkle julevettreglene blir det en trygg og fin jul også for den firbeinte!
Julemat, julepynt, juleblomster, peis og levende lys definerer for mange en koselig jul, men kan utgjøre en fare for bisken. Her ser du de viktigste tingene å huske på.
Maten du bør holde en snutelengde unna
En god huskeregel er å unngå for mye salt, fet eller krydret julemat til hunden.
– Vi ser en liten økning av innrapporterte uhell inn mot jul. Valper og matglade hunder er ekstra utsatt, og før man vet ordet av det har de vært på kjøkkenbenken, middagsbordet eller i søpla. Det gjelder med andre ord å holde et godt øye med både matfatet og hunden, sier Martine Fossem Nygaard, veterinær og kategorisjef for dyreforsikringer i If.
Bein fra kjøtt kan også utgjøre en fare. De kan sette seg fast i svelg, spiserør, magesekk eller tarmer, og i verste fall blir en operasjon nødvendig. Hvis hunden din har fått i seg bein, for eksempel fra pinnekjøtt, kan du prøve å gi den fersk eller hermetisk asparges. Da vil aspargestrådene legge seg rundt og kapsle inn beinet og minske risikoen for rifter og innvendige skader i fordøyelsessystemet.
Hold også sjokolade, marsipan, druer, nøtter og deig av hvetebakst unna hunden. Sjokolade, spesielt den mørke sorten, inneholder teobromin som kan forårsake forgiftning. Druer og rosiner kan på sin side gi nyresvikt, mens nøtter og marsipan kan gi allergiske reaksjoner. Gjærbakst eller deig av gjærbakst kan gi oppblåst magesekk og potensiell magedreining.
Husk også at meiseboller inneholder mye fett, og skulle hunden din gå løs ved fuglefatet kan det gi mageproblemer. Plastnettet rundt meisebollen kan også sette seg fast i mage eller tarm.
Les også: Derfor må du holde hunden din langt unna julemat
Julepyntens bakside
Har du kjøpt inn juleblomster? Både amaryllis, svibler, julestjerne, julerose, liljer, misteltein og tulipaner kan faktisk være giftige ved større doser inntak for hundene våre. Større mengder barnåler fra edelgran kan også skape trøbbel i form av fordøyelsesproblemer.
Pass også på stearinlys og åpen peis i kombinasjon med en viftende hale som lett kan ta fyr. En nysgjerrig og altetende hund kan også finne på å ta en smakebit av gavepapiret, gavebånd eller juletrepynten, som kan ende med en operasjon for å fjerne det fra magesekk eller tarm.
Ikke nøl med å oppsøke hjelp
Hvis du mistenker forgiftning, er det viktig å kontakte en veterinær. Symptomene på forgiftning kan komme gradvis, og da får du god hjelp til å vurdere situasjonen og oppsøke eventuell behandling i tide.
– Det kan være vanskelig å vite toleransen til den enkelte hund, men hvis du oppdager at halve skålen med sjokolade har forsvunnet, deler av julerosen er spist opp eller pinnekjøttrestene i søpla er borte, er det viktig oppsøke hjelp hos en veterinær så fort du kan, råder Fossem Nygaard.
Husk at du som kunde i If alltid har veterinæren et tastetrykk unna og tre gratis konsultasjoner hos FirstVet. Her får du gode råd og hjelp fra veterinærer til å vurdere situasjonen – og eventuelt henvisning videre. Tjenesten er åpen kl. 7-24 alle dager i året.
7 julevettregler
- Unngå for mye salt, fet eller krydret mat.
- Pass på beinrester som kan sette seg fast.
- Hold sjokolade, marsipan, druer, nøtter og gjærbakst unna hunden.
- Husk at flere juleblomster kan være giftige ved større inntak.
- Pass på levende lys og åpen peis, dette kan skape farlige brannsituasjoner.
- Hold et godt øye med gavepapir, gavebånd og/eller juletrepynten.
- Det er koselig og fint å mate fuglene, men plasser meisebollene utenfor rekkevidde for hunden. Husk at plasten rundt meisebollene heller ikke er bra for fuglene!
Ha en fin og hundeglad jul!
Les også: Best i test på hundeforsikring