Skal du kjøpe hund? Dette må du tenke på
Å kjøpe hund er et stort valg, og det er viktig å sette seg godt inn i hva det innebærer før du kjøper. Her er våre beste tips.
Mange vil kjenne seg igjen i at livet endres etter at man har skaffet seg en hund. Det krever mye dedikert tid, omsorg, mosjon og ikke minst penger. Når du kjøper en hund påtar du deg ansvaret for en levende skapning som er helt avhengig av deg. Det er derfor viktig å være helt sikker.
1. Har du tid?
Atle C. Strøm, produktsjef for dyreforsikringer i If, påpeker at det først og fremst er viktig at du tar stilling til om du har tid og anledning til å gi hunden nok oppmerksomhet og omsorg.
– En hund må luftes minst tre ganger om dagen. I tillegg til å gjøre fra seg, trenger den også å bruke både hode og kropp for å få tilfredsstilt behovene sine. De ulike hunderasene er avlet for ulike "oppgaver" og trenger ulik form for aktivitet. En understimulert hund kan få utfordringer med å fungere i hverdagen.
Du må også ha i tankene at hunden ikke bør være alene mer enn seks til åtte timer per dag. De aller fleste hunder kan læres opp til å være alene hjemme i opptil åtte timer per døgn, forutsatt at hunden får tilstrekkelig med aktivitet og oppmerksomhet i tidsrommene før og etter.
Skal du lære opp hunden til å være alene hjemme, bør du starte i det små. Start gjerne med 5 – 30 minutter, før du legger til mer og mer tid.
2. Hvilke rase skal jeg velge?
Når du har bestemt deg for å skaffe deg hund, begynner jobben med å ta stilling til hva slags hund du skal kjøpe. Skal du gå for en valp eller en omplasseringshund? Blandingshund eller renraset? Tenk deg grundig om. Velg hund etter egenskaper fremfor utseende, det er ikke gitt at den hunden du synes er søtest passer din livsstil og hverdag.
– Spør deg selv hva slags hund du vil ha. Ønsker du en selskapshund, jakthund eller tur- og trekkhund? Instinktene varierer fra rase til rase, noe som krever forskjellige typer stimulering og mental trening, råder Strøm.
Titt på raseklubbenes hjemmesider. Er du fremdeles usikker, snakk med noen i raseklubben eller oppsøk noen med samme rase for å bli kjent med hunderasen.
3. Omplasseringshund
Det kan være krevende å fostre en valp til å bli stueren og lydig.
Hvis du ønsker å slippe valpestadiet, kan en voksen hund eller omplasseringshund være et godt alternativ. Velger du en omplasseringshund er det dessuten enklere å vurdere gemyttet til hunden og se om den passer inn i dine omgivelser og livsstil.
Skaffe omplasseringshund? Dette må du huske på!
4. Tispe eller hannhund?
Hanner og tisper er forskjellige på mange måter, både når det gjelder vekt, størrelse og lynne.
– Hanner kan generelt være livligere høyere opp i alder, mens tisper ofte blir litt roligere når de er 4-5 år. Hannen er også ofte tyngre og sterkere enn en hunn. Dette er verdt å tenke på hvis du barn som skal lufte hunden, spesielt hvis det er en storvokst rase. Man kommer likevel langt med å sørge for en god kustus og oppdragelse, forteller Strøm.
En tispe kan være litt mykere og lettere å ha med å gjøre, men du får litt ekstra jobb når den har løpetid. Er du usikker, ta imot råd fra oppdretteren når du skal velge valp og kjønn.
5. Velg en seriøs hundeoppdretter
Når du har bestemt deg, er neste steg å finne en oppdretter. For å være trygg på at du får en sunn og frisk hund, er det viktig at du finner en seriøs oppdretter. Det kan du blant annet gjøre gjennom Norsk Kennel Klub. Der kan du få tips, veiledning og hjelp til å komme i kontakt med kenneler, raseeksperter og valpeformidlere.
– Hos oppdretter kan det være lurt å undersøke at valpenes mor og far burde er fulgt opp med rutinemessige undersøkelser. Spør om sunnhet og lynnet hos foreldre, besteforeldre og tidligere avkom.
De viktigste grunnene til å forsikre hunden din
6. Overtakelse og kjøpskontrakt
Vanlig praksis er at du overtar valpen når den er mellom 8 og 12 uker. Det varierer når hunden er klar, og en seriøs oppdretter vil kunne se om valpen er klar for et nytt hjem eller ikke.
Ved overtakelse bør hunden ha en fersk veterinærattest, høyst to uker gammel. Valpen må deretter følges opp med helsesjekk og vaksiner årlig. Det anbefales også at du ID-merker hunden, dersom ikke oppdretter allerede har gjort det før overtakelse. Chip-merking er en liten databrikke føres inn under huden med en nål, og gir deg som eier økt trygghet dersom hunden forsvinner ved et uhell.
– Du bør også skrive en kjøpskontrakt ved overtakelsen. Norsk Kennel Klub har en standardkontrakt for overtakelse som er fin å bruke, sier produktsjefen.
Frem til overtakelse er gjerne valpen forsikret gjennom oppdretter. Når du overtar valpen er det derfor lurt å kjøpe en egen forsikring på hunden. Kjøper du en hundeforsikring tidlig og holder den løpende, vil det meste av fremtidige uforutsette hendelser være dekket. Det er imidlertid enkelte kostnader som ikke dekkes av hundeforsikringen, slik som vaksiner, ordinært tannstell og helsesjekker, som du fremdeles må betale fra egen lomme.
Masse lykke til om det blir hundekjøp – kos deg med din kommende gledesspreder!