Slik unngår du pipebrann
Har du peis? Her får du noen gode og enkle råd til hvordan du kan unngå at peiskosen utvikler seg til en lumsk og potensiell farlig pipebrann.
Lite er vel koseligere enn å fyre i peisen og krype under pleddet en kald vinterkveld, men fyrer du riktig?
Stor økning av pipebranner
I fjor vinter var det en økning på hele 34 prosent i antall pipebranner. Fra 1. november til 28. februar måtte Brannvesenet rykke ut til 948 pipebranner i Norge, ifølge tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
De vanligste brannfellene – les hvordan du unngår dem
Dette enkle trikset gjør mobillading sikrere
Fuktig ved gir økt fare for pipebranner
Denne vinteren blir spesiell fordi strømmen er så dyr. Mange kommer til å fyre med ved for å spare på strømregningen. Da er det viktig å fyre riktig for å unngå pipebranner.
– Nå starter pipebrannsesongen for alvor. Dårlig tørket ved utgjør en spesiell fare for pipebrann, sier kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.
Forsikringsselskapet mener risikoen for en ytterligere økning i antall pipebranner er høy.
– Mange pipebranner kunne vært unngått ved å fyre riktig. Fuktig ved og liten trekk fører til røyk som omdanner seg til tjære – såkalt beksot og løssot – som setter seg på innsiden av pipa. Flammene fra ovnen eller peisen kan antenne det brennbare tjærebelegget, og dermed er pipebrannen et faktum, sier han.
Hvis det skjer såkalt brannsmitte gjennom sprekker og åpninger i pipa, kan boligen eller hytta ta fyr.
Hva er tegnene på pipebrann?
Typiske tegn på brann i pipa er følgende:
- Tykk røyk som kommer ut av peisen eller skorsteinen.
- Flammer som kommer ut av skorsteinen.
- Høye lyder i form av knitring og/eller rumling.
- En sterk varmelukt.
Les også: De vanligste brannfellene – les hvordan du unngår dem
7 råd for riktig fyring
Pipebrann skyldes i all hovedsak fuktig ved og lite trekk som skaper røyk. Denne røyken omdannes deretter til tjære, såkalt beksot og løssot, som setter seg på innsiden av pipa og blir brennbart.
Det er noen enkle huskeregler for å unngå pipebrann;
- Ha god trekk, tørre vedkubber og skikkelig fyr.
- Del opp kubbene om de er store.
- Pass på å ha godt med trekk i pipa.
- Bruk tennbriketter fremfor papir for opptenning.
- Juster trekken mer ned når veden har tatt ordentlig fyr.
- Pass på at veden bør brenne, ikke bare ulme.
- Sørg for at ildstedet sjekkes en gang per år av en feier.
Hva gjør du ved pipebrann?
– Om uhellet først er ute er det viktig å stenge av trekken til pipa og ringe 110! En pipebrann må aldri undervurderes og pipa må alltid sjekkes opp av en feier i etterkant, avslutter Sigmund Clementz.
Hvis du oppdager pipebrann er det viktig å først og fremst stenge alle ventiler og luker inn til skorsteinen. Dette gjelder alle ovner bortsett fra åpne peiser, her skal du ikke stenge spjeldet. Deretter må du ringe Brannvesenet (110). Unngå for all del å bruke vann for å slokke brannen, det kan være direkte farlig på grunn av den høye temperaturen i skorsteinen.
Den store skrekken er at varmen og flammene skal spre seg videre i boligen eller hytta, så følg med på eventuell røyk på loftet eller imellom etasjene. Hvis det er fare for liv og helse må du komme deg ut i trygghet.
Visste du at Ifs partner Datek, Eva Smart Hyttepakke tilbyr vannsensorer, strømstyring og smart brannalarm. Les mer om smartløsningene her
Kilde: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap