Slik unngår du frosne vannrør i vinter
Vinterkulde og store snømengder gjør at mange kan få seg en ubehagelig overraskelse. Slik forebygger du frosne vannrør og kuldeskader.
I Norge kryper ofte temperaturen under frysepunktet om vinteren, og når gradestokken viser null grader eller kaldere, fryser vannet til is. Noe som kan resultere i frosne vannrør.
Har du stillestående vann i rørene kan det fryse både inne og ute. Og, siden is har større volum enn vann, vil rørene kunne utvide seg og til slutt sprekke. Dette er skader som kan bli kostbare hvis du ikke er føre var.
Hva gjør du når det er varslet perioder med kaldt vær?
For å unngå frosne rør innendørs bør du sørge for at alle rom som inneholder vannledninger har en temperatur på ti grader eller mer. Lukk også vinduer som er i nærheten av vannrør. Selv om gjennomsnittstemperaturen i rommet er over ti grader, kan kulde fra vinduet være nok til at vannet i røret fryser.
Forlater du boligen over lengre tid, bør du skru av hovedstoppekranen og tømme vannet som allerede er i rørene. Dette gjør du ved å la springen renne og skylle ned i toalettet. Dette bør du alltid gjøre når du forlater fritidsboligen din i mer enn tre dager. Da avlaster du rørene dersom de skulle fryse.
Har du opplevd frosne rør tidligere, kan det være lurt å sørge for å ha vannreserver liggende i tilfelle situasjonen gjentar seg.
Tips for å unngå frosne rør
- Plasser rørene innenfor isolerte vegger i huset ved bygging.
- Sørg for å grave rørene langt nok ned i bakken slik at det tar lengre tid før frosten kommer til. Det er de øverste lagene i bakken og jorda som fryser først, så temperaturen i bakken vil være høyere jo lengre ned du kommer.
- Det er forskjell på rørkvalitet og hvor godt de takler kulde. Velg rør som består av mest mulig motstandsdyktig materiale. Det vil si materialer som i størst mulig grad har evnen til å utvide seg.
- Hvis det ikke er mulig å legge de utvendige rørene dypt nok, bør du vurdere om det er behov for å velge rør med varmekabler.
Allerede rammet av frosne rør?
Har du hus- eller hytteforsikring hos oss, dekker forsikringen dokumenterte utgifter til tining eller annen tilrettelegging hvis utvendig vann- eller avløpsledning er frosset og ikke kan brukes.
Husk å undersøke hvor dypt telen går ved rørene og hvor langt rørstrekke som må tines før du starter opptiningen, og hva dette kommer til å koste. Hvis det er ikke er mulig å tine rørene kan andre alternative løsninger være å hente noen vanntanker eller legge opp en vannledning fra naboen. Kommunen din eller en lokal rørlegger har ofte god kunnskap om hvilke alternative løsninger som kan passe for deg.
Hvis innvendige rør har fryst, må du sørge for at det ikke er noe brudd i det aktuelle røret før du begynner opptining. I tilfeller hvor du ikke finner brudd på røret, kan du selv begynne opptining.
Da bør du tenke på følgende:
- Steng av vanntilførselen til området som er fryst. Dette må du gjøre for å unngå press under tiningen.
- Benytter du deg av varmekilder som bruker strøm, bør du være forsiktig da vann fører strøm.
- Ved tining kan det oppstå kondens på utsiden av rørene, sørg for å tørke bort vann slik at du unngår vannskader på gulv og vegg.
Dersom røret har bruddskader på grunn av frost, må fagkyndige kontaktes.
Slik tiner du frosne avløpsrør på egen hånd:
- Identifiser det frosne området:
Finn ut hvilken del av røret som er frosset. Dette kan hjelpe deg med å målrette tineprosessen. - Åpne kranene:
Åpne kranene i nærheten av de frosne rørene for å la varmt vann strømme gjennom og hjelpe med tiningen. - Bruk varmekilde:
Bruk en hårføner eller varmluftblåser til å varme opp det frosne området. Beveg varmekilden jevnt for å unngå overoppheting av røret. - Isolering etter tining:
Etter at røret er tint, isoler det for å forhindre gjentakende frysing. Dette kan gjøres med polyretanskum eller aluminiumskledd mineralull.
Kilde: Rørlegger SOS