Slik øker du elbilens rekkevidde på vinterføre
Alle med elbil vet at rekkevidden på vinteren er ikke den samme som på sommeren. Men hva kan du gjøre for å unngå tomt batteri i snøføyken?
Vinteren her oppe i nord er ikke elbilens beste venn. På kalde dager vil du oppleve at rekkevidden reduseres og ladetiden økes. Grunnene er flere: Batteriet tappes i kulda, vinterdekk er tyngre enn sommerdekk, snø, is og våt veibane skaper økt rullemotstand på veien, i tillegg krever oppvarming av bilen sin del av strømmen.
Rekkevidde elbil
Rekkeviddeangsten slår hardest inn i vinterhalvåret. Mange blir usikre på hvor langt bilen klarer å kjøre, og puster lettet ut hver dag de rekker fram til jobben.
Stian Mathisen i energiselskapet Fortum, anbefaler å selv regne ut hvor langt bilen din kjører under faktiske forhold. – se på batteripakkens størrelse som måles i kilowattimer, og del på bilens gjennomsnittlige forbruk i kilowattimer per mil. Det er litt mer komplisert, men du får et mye mer presist bilde av hvor langt bilen egentlig kan kjøre.
Hva kan du gjøre for å strekke rekkevidden?
- Tidsinnstill ladingen slik at bilen er full rett før du skal kjøre. Da starter du med et batteri som har bedre driftstemperatur (optimal temperatur er 20 grader).
- Varmeapparatet er et rekkevidde-sluk. Reduser temperaturen i kupeen, og bruk heller setevarme og rattvarme.Sett bilen i «Eco»-modus. Da blir bilen «sløvere» i alle funksjoner, inkludert varmeapparatet.
- Sørg for at du har riktig lufttrykk i dekkene dine. Vinterkulden påvirker trykket i dekkene, for lavt trykk gir både større rullemotstand og dårligere feste.
- Kjør mykt og unngå brå akselerasjoner og oppbremsinger. Regenerere så mye som mulig (når bilen «bremser på motoren» og gjenvinner denne energien til batteriet).
- Bruk cruisekontroll hvis mulig, hold alltid fartsgrensen.
Hva bør du tenke på når du skal forsikre elbilen?
Veihjelp hvis du får motorstopp
Har du bilforsikring med veihjelp hos If (delkasko, kasko eller Super), er du sikret et bredt nettverk av redningsbiler. If samarbeider med SOS, Viking og Falck om veihjelpstjeneste.
Ventetiden vil likevel variere ut ifra hvor du har fått motortrøbbel – om det er i tettbebygd strøk eller ute på landet, og hva slags føre det er. Glatte veier på vinterstid fører ofte til at mange kjører seg fast eller trenger assistanse, og hvis alle redningsbilene er ute på oppdrag, vil det gi noe ekstra ventetid.
På vinteren er det derfor lurt å ha litt varmt tøy liggende i bilen, som votter, lue eller fottøy, i tillegg til et varmt pledd, spesielt hvis du har barn i bilen.