Ikke glem kjøpekontrakten når du skal kjøpe bruktbil
En av de vanligste tabbene ved kjøp og salg av bruktbil er å ikke bruke kontrakt. Dette bør du huske på når du skal kjøpe bruktbil.
Bruktbilkjøp er på klagetoppen hos Forbrukerrådet. Konfliktene handler ofte om at kjøper og selger er uenige i hva som har blitt lovet skriftlig og muntlig.
Likevel er det mange som unnlater å skrive kontrakt når de kjøper eller selger bruktbil privat .
– Hvis dere blir enige om noe muntlig, så sørg for å få det skriftlig, sier Thomas Iversen, jurist i Forbrukerrådet, til NRK.
Ofte blir det ord mot ord i etterkant av kjøpet, og uten kontrakt er det vanskelig for en kjøper å bevise hva selger har lovet.
Kjøpekontrakten er bilkjøpets viktigste dokument og skal inneholde alle relevante opplysninger selgeren har om bilen, og hva kjøper og selger har blitt enige om. Dette er den enkleste måten å unngå problemer etter bilhandelen.
Visste du at bilforsikringen din dekker rettshjelp?
Hva bør kjøpekontrakten inneholde?
Kjøpekontrakten kan fylles ut både på papir og digitalt. Bruker dere papir, fyll ut kontrakten i fellesskap. Pass på å fylle ut disse punktene:
- navn på selger og kjøper
- overtakelsesdato
- betalingsmåte
- kjøretøyets merke, type og årsmodell
- dato for første gangs registrering
- registreringsnummer
- kjørelengde
- utstyr og tilbehør
- tidligere skader og reparasjoner
- feil og mangler
I tillegg bør det krysses av for spørsmålene om bilen er bruktimportert, EU-godkjenning, tilstandsrapport, heftelser og om bilen er brukt som taxi, leie- eller leasingbil. Finn.no tilbyr en digital kjøpekontrakt for bruktbil.
Hva betyr «selges som den er»?
Når bruktbiler selges privat, er det vanlig å ta forbehold om at bilen «selges som den er». Det betyr at kjøperen i utgangspunktet godtar bilen i den tilstanden den er.
Men selger har ifølge kjøpsloven plikt til å opplyse om feil og mangler ved bilen som han eller hun burde ha visst, og vil bli holdt ansvarlig hvis bilen er i vesentlig dårligere stand enn kjøperen skulle forvente.
Dukker det opp en feil i etterkant av kjøpet, kan det imidlertid være vanskelig å vurdere om selger kjente til feilen eller ikke.
– Gjennom kjøpsloven er det kjøper som har bevisbyrden for at bilen hadde feilen før kjøp, påpeker Kenneth Havrevoll, produktspesialist på bilforsikring hos If.
– I disse tilfellene kan du som kjøper derfor risikere å måtte vente på erstatning etter en rettsak eller i verste fall måtte betale reparasjonen selv.
En måte å unngå dette på, er å kjøpe If Bruktbilgaranti. Da tar If hånd om alle alvorlige feil og mangler som skjer de første seks månedene.
Les mer om kjøpekontrakt og hva du bør tenke på når du kjøper eller selger bruktbil privat
Foto: Shutterstock / NTB Scanpix