Slik får du hunden til å trives om bord i båten
Det er hyggelig å kunne ha med seg sin firbente matros til sjøs, men det er noen ønsker og behov som må ivaretas. Se hva du må huske på her!
Frisk sjøluft og vind i ørene kan være forfriskende på en varm sommerdag for vofsen. Her er noen gode tips til hvordan båtturen blir bra også for hunden din.
Husk redningsvesten
Atle C. Strøm er produktsjef for dyreforsikring i If. Han kjenner godt til mulige "fallgruver" på båttur.
– De fleste hunder er gode svømmere, men skulle hunden din falle over bord er det viktig å ha redningsvest. Spesielt om uhellet skulle skje i fart med bølger og andre båter på sjøen. Med en redningsvest er hunden mer synlig, den holder seg i overflaten – og unngår å bli utmattet og nedkjølt, sier Strøm.
Velg en vest med et løftehåndtak på ryggen, det gjør det enklere å få tak i hunden. Fest også fast et kort bånd i selve redningsvesten når dere er i fart, med mindre hunden har et trygt oppholdssted.
I If Sikkerhetsbutikk selger vi redningsvester av høy kvalitet. Les mer om Regatta PetVest her!
Unngå at hunden blir dehydrert
På varme sommerdager er det viktig å huske at hunden kan bli dehydrert, akkurat som oss mennesker. Sett frem friskt og kaldt vann, og se til at det ikke blir for varmt.
– Varmen og solens refleksjoner fra vannet kan gjøre det ekstra varmt om bord. Tilrettelegg et svalt sted i skyggen til hunden der den kan slappe av, råder Strøm.
Pass også på at hunden har godt potefeste på utsatte steder på båten. Eventuelt kan du vurdere potesokker av gummi.
Trygghet og omsorg for hunden
Produktsjefen tilbringer mer tid på sjøen enn de aller fleste av oss. Han har nemlig "svart belte" i det meste som har med båtliv å gjøre. Strøm mener at det å være hundeeier, og samtidig være glad i å tilbringe kvalitetstid på sjøen, fint kan kombineres.
Vorstehhunden Sting er en naturlig del av flokken når familien Strøm er ute på seilas. Han har vært med helt siden han var valp og stortrives om bord.
– Sting liker seg godt i båt, men det krever at vi tar hensyn. Spesielt hvis det er mye sjø og det krenger, for da kan han føle seg utrygg. Da passer vi på å tilpasse farten, ha han på et trygt sted og ta ekstra godt vare på han.
Mosjoner hunden nok
Båtlivet kan til tider være nokså stillesittende, og det viktig å ikke overdrive tiden til sjøs. Hunden må gjøre sitt fornødne og strekke skikkelig på beina med jevne mellomrom.
– Hunder som Sting har et stort behov for å være nok i aktivitet. Derfor er det å ha enkel adkomst til jolla en forutsetning. Vår daglige rutine er morgentur, mat, seilas, tur og kveldstur. I de tilfellene det er mulig lar vi i tillegg Sting svømme ved siden av jolla. Det er god og skånsom mosjon før en ferskvannsdusj, sier Strøm.
Les også: Derfor trenger du båtforsikring
Våre beste tips når du skal på båttur med hunden:
- Sjøsyke: Husk at hunden kan bli sjøsyk. Det finnes kvalmestillende preparater hos veterinæren hvis dette blir en utfordring.
- Flytevest: Bruk en god, solid og synlig flytevest med håndtak på ryggen.
- Fast plass: Finn en fast og sval plass der hunden kan trekke seg tilbake.
- Friskt vann: Ha friskt vann tilgjengelig for hunden.
- Saltvann: Pass på at hunden ikke får i seg for mye saltvann. Små mengder er ikke farlig, men større mengder kan føre til blant annet oppkast og mage- og tarmproblemer. Kontakt veterinær om du er i tvil.
- Forgiftning: Ikke la hunden drikke av stillestående pytter eller vann langs svabergene. Dette kan gi algeforgiftning. Skulle hunden din bli dårlig, kontakt veterinæren.
- Flått og hoggorm: Husk å sjekke pelsen til hunden hvis dere er i områder med mye flått på land. Hold også et øye med hoggormen.
Husk at du som er kunde hos oss har tre gratis konsultasjoner hos veterinærene i FirstVet. De er tilgjengelige selv når du befinner deg flere nautiske mil fra land.
Ha en fin og trygg båttur!