Med hjertet på rett sted
If har inngått et samarbeid med Hjart-Lungfonden - foreningen for hjerte- og lungesyke i Sverige, og Philips for å plassere flere hjertestartere i boligområder der de fleste hjertestansene oppstår. Vi er overbevist om at samarbeidet kommer til å redde liv – ett hjerte av gangen.
Se for deg at du venter på bussen i nabolaget ditt. Plutselig kollapser personen som står ved siden av deg. Du forstår at hjertet hans eller hennes har stoppet, og du må finne en hjertestarter – raskt. Du bør være tilbake innen fem minutter. Vet du hvor du skal løpe?
Lav overlevelsesrate
Hvert år oppstår rundt 10 000 slike tilfeller av plutselig hjertestans utenfor sykehus i Sverige. De fleste er dødelige – bare rundt 6 prosent overlever.
Hjertestans kan skje hvem som helst, uavhengig av alder og fysisk form. Mange husker da den danske profesjonelle fotballspilleren Christian Eriksen fikk hjertestans under en kamp i EM i 2021, 29 år gammel og i toppform. Spilleren var borte i fem minutter, men han overlevde fordi det var et medisinsk team til stede. De startet HLR og hadde hjertestarter.
I de fleste tilfeller er det ikke en hjertestarter i nærheten. For å øke muligheten til å redde livet til noen med hjertestans, er det viktig å starte hjerte- og lungeredning (HLR) umiddelbart, men også å bruke en hjertestarter for å gi et elektrisk støt som starter hjertet igjen innen fem minutter. Gjennomsnittlig responstid for ambulanser er elleve minutter i Sverige. Det er ikke raskt nok.
De fleste hjertestartere er på en arbeidsplass
Det er mange hjertestartere i Sverige, men de er plassert på arbeidsplasser og tilgjengelige i arbeidstiden. De fleste tilfeller av hjertestans skjer imidlertid i hjemmet, og i boligområder er det få hjertestartere.
For å redde liv må det være flere hjertestartere der folk bor. If samarbeider derfor med det svenske hjerte-lungefondet og helseteknologiselskapet Philips for å øke antallet hjertestartere i boligområder og for å øke bevisstheten rundt hvor viktig det er med HLR og hjertestartere for å redde liv.
– Som forsikringsselskap har vi en unik rolle i helsevesenet. Vi og kundene har et felles ønske om at de skal holde seg friske. Vi er interessert i forebyggende tiltak, og ett slik tiltak er å sørge for at det finnes hjertestartere der folk faktisk bor, sier Kristina Ström Olsson, Ifs nordiske helsestrateg.
Kjøp hjertestarteren før naboen trenger den
På en egen plattform kan alle starte et crowdfundingprosjekt for sitt eget nabolag. Prosjektene som lykkes, får en Philips FRx-hjertestarter, et oppvarmet uteskap og en femårig serviceavtale og forsikring. Hvis hjertestarteren blir stjålet eller ødelagt, byttes den kostnadsfritt.
– Hjertestartere er dyre, og de må kjøpes før man trenger dem. Med et oppvarmet uteskap og en femårig serviceavtale og forsikring koster de mer enn 30 000 kroner. For å hjelpe flere med å nå målet, bestemte vi oss for å dekke resten av kostnaden for alle prosjektene som klarte å samle inn 20 000 kroner i 2022, forklarer Ström Olsson.
Plattformen ble lansert i september 2022, og ved slutten av året hadde mer enn 1300 personer bidratt med mer enn 600 000 kroner – vanlige mennesker som samarbeider for å gjøre nabolagene tryggere og for å redde liv.
Hjertestartere er nå satt opp i de svenske kommunene Öckerö, Hölö, Älvsjö, Örebro og Degerfors, for å nevne noen eksempler på crowdfundingprosjekter. Flesteparten nådde målet med finansiering fra If.